Banalnie prosta i niezwykle efektowna. Efektowna być może przez czerwień skórki jabłek, które pięknie wyglądają i wspaniale pachną. A być może przez mini dodatek, którym stała się schowana w zamrażarce pamiątka po lecie- czyli mrożone jagody, czerwona porzeczka i maliny. Nie wiem. Wiem na pewno, że kruche ciasto wypełnione pysznym serkiem i uwieńczone słodko- cynamonowymi owocami, sprawiło, że taka tarta na pewno będzie często gościła na moim stole.
Zamiast jabłek możecie użyć np. brzoskwiń, w zasadzie wykorzystać można wszystko to, co wyobraźnia nam podpowiada :)
SKŁADNIKI (spód tarty):
* 200 g mąki pszennej
* 100 g masła
* 75 g cukru (ok. 3 łyżek drobnego cukru)
* 1 jajko
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
SKŁADNIKI (nadzienie):
* opakowanie serka śmietankowego (ok. 200 g)
* 1 jajko
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 3 jabłka + 1 łyżeczka cynamonu + 2 łyżki cukru
* inne owoce- np. maliny, jagody, truskawki
* cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Formę na tartę smarujemy masłem. Przygotowujemy ciasto- ucieramy masło z cukrem, dodajemy wanilię, na końcu mąkę i jajko. Ciastem "oblepiamy" całą formę- końcówkami palców wlepiamy ciasto w dno formy oraz brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy formę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.
W międzyczasie do serka śmietankowego dodajemy roztrzepane jajko, cukier oraz wanilię. Przygotowujemy jabłuszka. Myjemy je i kroimy w talarki. Bardzo ładnie wyglądają jabłka ze skórką, ale oczywiście można je obrać. Jabłka zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon.
Wyjmujemy z piekarnika złociste ciasto, nakładamy na spód przygotowany serek oraz jabłka. Możemy całość posypać cukrem, który podczas pieczenia pięknie się zrumieni. Ja do swojej tarty dodałam jeszcze jagody i czerwone porzeczki. Możecie dodać tez inne owoce, np. śliwki czy truskawki. Możecie też zostawić same jabłuszka :)
Po upieczeniu posypujemy tartę cukrem pudrem.
Asia