Brak produktów w koszyku
Tatar z łososia z kawiorem i awokado
Ania z bloga Czosnek w Pomidorach zrobiła jakiś czas temu tatar z łososia, który podrasowała oliwą truflową. I jak znam Anię, tatar musiał być przepyszny. Nabrałam ogromnej ochoty na połączenie łososia z awokado, a że kupiłam łososia wybornego, zabrałam się za przygotowanie przystawki.
Tatara możecie podać dowolnie, choć nie ukrywam, że w małych naczynkach prezentuje się doskonale.
- 300 g surowego łososia
- biała część pora
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- kilka kropli Tabasco
- świeżo mielony pieprz
- 2 awokado (najlepiej odmiana Haas)
- sol z limonki
- kilka kropli Tabasco
- sól
- świeżo mielony pieprz
- kawior
- świeży ogórek
- Łososia myjemy, osuszamy, usuwamy ewentualne ości, siekamy (lub kroimy w kostkę).
- Do łososia dodajemy drobno pokrojonego pora, sos sojowy, oliwę z oliwek, Tabasco, sok z cytryny i pieprz.
- Łososia mieszamy i odstawiamy do lodówki.
- Z awokado usuwamy skórkę i pestkę, rozgniatamy je widelcem.
- Do awokado dodajemy przyprawy, całość mieszamy.
- Zarówno awokado jak i łososia doprawiamy do smaku. Radzę zrobić to konkretnie, nie żałujmy pieprzu czy sosu sojowego/soli.
- Na dno naczynek układamy mus z awokado.
- Na awokado nakładamy łososia.
- Ogórka obieraczką kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
- Każdy plasterek ogórka kroimy na pół i zawijamy.
- Takim zawijasem ozdabiamy każdą porcję przekąski.
- Na koniec dodajemy pół łyżeczki kawioru.
- Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj komentarz