Tatar z łososia z kawiorem i awokado

tatar z łososia

Ania z bloga Czosnek w Pomidorach zrobiła jakiś czas temu tatar z łososia, który podrasowała oliwą truflową. I jak znam Anię, tatar musiał być przepyszny. Nabrałam ogromnej ochoty na połączenie łososia z awokado, a że kupiłam łososia wybornego, zabrałam się za przygotowanie przystawki.

Tatara możecie podać dowolnie, choć nie ukrywam, że w małych naczynkach prezentuje się doskonale.

 

Tatar z łososia z kawiorem i awokado
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 300 g surowego łososia
  2. biała część pora
  3. sok z połowy cytryny
  4. 2 łyżki sosu sojowego
  5. 5 łyżek oliwy z oliwek
  6. kilka kropli Tabasco
  7. świeżo mielony pieprz
dodatkowo
  1. 2 awokado (najlepiej odmiana Haas)
  2. sol z limonki
  3. kilka kropli Tabasco
  4. sól
  5. świeżo mielony pieprz
  6. kawior
  7. świeży ogórek
PRZYGOTOWANIE
  1. Łososia myjemy, osuszamy, usuwamy ewentualne ości, siekamy (lub kroimy w kostkę).
  2. Do łososia dodajemy drobno pokrojonego pora, sos sojowy, oliwę z oliwek, Tabasco, sok z cytryny i pieprz.
  3. Łososia mieszamy i odstawiamy do lodówki.
  4. Z awokado usuwamy skórkę i pestkę, rozgniatamy je widelcem.
  5. Do awokado dodajemy przyprawy, całość mieszamy.
  6. Zarówno awokado jak i łososia doprawiamy do smaku. Radzę zrobić to konkretnie, nie żałujmy pieprzu czy sosu sojowego/soli.
  7. Na dno naczynek układamy mus z awokado.
  8. Na awokado nakładamy łososia.
  9. Ogórka obieraczką kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
  10. Każdy plasterek ogórka kroimy na pół i zawijamy.
  11. Takim zawijasem ozdabiamy każdą porcję przekąski.
  12. Na koniec dodajemy pół łyżeczki kawioru.
  13. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
tatar z łososia tatar z łososia tatar z łososia tatar z łososia tatar z łososia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.