Pozdrowienia :)
- SKŁADNIKI (na 4 słoiki o poj. 200 ml)
- 200 g biszkoptów
- 200 ml czarnej kawy + opcjonalnie 5 łyżek Amaretto
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g czekolady
- garść świeżych malin
- Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone – miksujemy na gładką masę.
- Biszkopty moczymy w kawie i Amaretto (opcjonalnie) i układamy na dnie każdego słoika (lub innego naczynia).
- Na biszkopty nakładamy po dwie łyżki masy śmietankowej. Przekładamy to warstwą namoczonych w kawie biszkoptów – całość układamy warstwami.
- Kończymy warstwą śmietankową. Z czekolady nożem ścieramy wiórki, posypujemy nimi deser. Dodajemy świeże maliny.