Brak produktów w koszyku
TO BYŁ PIKNIK! ;)
To był prawdziwy dziewczyński piknik – z przepysznym jedzeniem, dobrym piciem i co najważniejsze, we wspaniałym towarzystwie. Bardzo dziękuję za śmiechową atmosferę (wzmocnioną momentami grozy) moim koleżankom, Ewie, Paulinie B, Basi, Paulinie K,i Ani.
Mam nadzieję, że to nie ostatni kocykowo-jedzeniowy piknik. Kolejne będą na pewno lepiej zaplanowane, gdyż dostałyśmy bardzo cenne wskazówki od przemiłych Panów ze Straży Miejskiej. Bardzo serdecznie pozdrawiamy Panów – obiecali tu zajrzeć :)
Do jedzenia przygotowałam sałatkę z makaronu penne z pesto i suszonymi pomidorami, bazylią i mozzarellą, ciasteczka francuskie ze szparagami i pomidorkami oraz tiramisu bardzo alko, które zostało przez Paulinę świetne określone jako whiskymisu :)
Paulina K. przygotowała przepyszną kaszę z suszonymi pomidorami z natką pietruszki. Piłyśmy kompot z rabarbaru i … kompot z rabarbatu w wersji garowo-piatkowej :)
FRANCUSKIE CIASTECZKA Z PESTO, POMIDORKIEM I GŁÓWKĄ SZPARAGA
Chyba znacie już ten przepis. To wycięte z ciasta francuskiego krążki posmarowane pesto i upieczone z dodatkami. Proste, bardzo efektowne i przepyszne.
- SKŁADNIKI:
- * ciasto francuskie
- * pesto (czerwone i zielone)
- * male pomidorki cherry
- * główki szparagów
- * sól, suszona bazylia
PRZYGOTOWANIE:
Za pomocą szklanki z ciasta francuskiego wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżkę pesto. Na kółka z pomidorkami- nakładamy pesto zielone, na kółka szparagowe – pesto czerwone. Posypujemy ciastka solą i suszoną bazylią i zapiekamy w piecu nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Nie trzeba ciasta smarować żadnym jajkiem. Ono pięknie się złoci podczas pieczenia i ładnie wywija.
WHISKYMISU
Tak na serio to prawie Tiramisu. Prawie, bo zamiast Amaretto użyłam whisky i to kurcze w sporej ilosci :)
- tiram1SKŁADNIKI:
- * biszkopty podłóżne
- * serek mascarpone
- * śmietanka 30%
- * kawa (filiżanka)
- * whisky (filiżanka)
- * gorzka czekolada (kilka kostek)
PRZYGOTOWANIE:
Moje Whiskymisu przygotowałam w silikonowych foremkach do muffinek. Na spód każdej foremki włożylam najpierw serek mascarpone połączony z ubitą na sztywno śmietanką. Na serku ułożyłam biszkopty (po jednym) nasączone kawą i whisky. Na biszkopty ponownie nałożylam masę serkową. Całosć posypałam startą, gorzką czekoladą. Desery ozdobiłam malinką i listkiem mięty.
SAŁATKA PENNE Z PESTO I SUSZONYMI POMIDORAMI I NIE TYLKO
Przygotowuje się ją błyskawicznie. Charakter całości nadają dodatki – im ich więcej, tym lepiej. Uwieńczeniem jest kremowy ocet balsamiczny. Można jeść ją na ciepło, ja przeważnie podaję na zimno. Pysznosć.
- SKŁADNIKI:
- * makaron penne
- * pudełko pomidorków cherry
- * pesto Rosso i Genovese (zużylam po 3/4 słoiczków pesto z Lidla)
- * 20 suszonych pomidorów
- * 2 kule mozzarelli
- * pol papryczki chili
- * porządna garść świeżej bazylii (można spokojnie posiekać cały pęczek)
- * kilka płatków parmezanu
- * oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz
- * kremowy ocet balsamiczny
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy , odcedzamy i odstawiamy. W misce mieszamy go z pesto. Możecie użyc jednego rodzaju. Ja dałam i zielone i czerwone pesto z Lidla, które bardzo lubię. Małe pomidorki kroimy na pół, suszone pomidory kroimy na kawałki- dodajemy do makrony. Dwa zabki czosnku siekamy, mozzarellę kroimy na dowolne kawałki – dorzucamy do całości. Wszystko razem mieszamy. Dokładamy pocięte liscie bazylii, posiekaną papryczkę. Doprawiamy solą pieprzem odrobiną oliwy z oliwek, octem balsamicznym. Kiedy sałatkę dobrze wymieszamy i przełożymy do naczynia, możemy polać ją kremowym octem balsamicznym, ozdobić listkami bazylii oraz płatkami parmezanu.
piknikwspolne3 Ewcia i Whiskymisu :) piknikwspolne2
Przyjemnego piknikowania :)
Asia
Dodaj komentarz