Brak produktów w koszyku
Tort bezowy Choinka
Chodził za mną długo taki tort bezowy choinkowy. Wygląda naprawdę pięknie, a przede wszystkim świątecznie. I pewnie nie uwierzycie, ale taka bezowa choinka to nic trudnego :)
Tort bezowy Choinka to 7 białek, 300 g cukru i zielony barwnik. Przełożyłam całość kremówką i mascarpone. Świątecznego klimatu dodała żurawina (możecie użyć mrożonej).
Za każdym razem kiedy piekę tort bezowy, padają pytania o to jak jeść takie cudo. Sprawa jest prosta: zaczynamy od góry i pierwsze krążki w całości lądują na talerzu. Kiedy po zdjęciu górnych krążków mamy bezę nieco większą niż jedna porcja, kroimy blat na pół, kolejny na 4, a następne w trójkąty jak normalny tort.
Do dzieła więc!
#beza
- 7 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżka barwnika zielonego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 400 ml śmietanki kremówki (36%)
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- dwa kubki żurawiny (może być mrożona)
- 2 arkusze papieru do pieczenia
- cyrkiel :)
- Jajka myjemy, osuszamy, starannie oddzielamy białka od żółtek.
- W metalowej misce, mikserem zaczynamy ubijać białka. Kiedy zaczną się pienić wsypujemy cukier (po 1 łyżce).
- Białka cały czas ubijamy zwiększając obroty miksera. Całość ubijamy do momentu aż zużyjemy cały cukier, a piana będzie sztywna i lśniąca.
- Pod koniec ubijania dodajemy barwnik, łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej.
- Piekarnik (termoobieg) rozgrzewamy do 120 stopni.
- Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
- Posiłkując się cyrklem, na papierze do pieczenia rysujemy okręgi.
- Zaczynamy od największego, zmniejszamy promień cyrkla i rysujemy coraz to mniejsze okręgi.
- Tu obowiązuje dowolność - narysujcie tyle okręgów ile chcecie.
- Na narysowane okręgi nakładamy ubite, zielone białka. Całość wyrównujemy łyżką.
- Dwie blaszki wkładamy do piekarnika - w 120 stopniach suszymy bezę 30 minut.
- Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę jeszcze dwie godziny.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę do całkowitego ostudzenia.
- Tuż przed podaniem (zjedzeniem) bezy ubijamy zimną kremówkę na sztywno, dodajemy cukier puder i mascarpone.
- Największy blat bezy przekładamy na talerz. Nakładamy na niego krem oraz żurawinę, przykrywamy blatem mniejszym.
- Tak postępujemy do końca kończąc malutką bezą, kremem i żurawiną.
Roksana
Bardzo świąteczny torcik :)