Tort bezowy Choinka

tort bezowy choinka

Chodził za mną długo taki tort bezowy choinkowy. Wygląda naprawdę pięknie, a przede wszystkim świątecznie. I pewnie nie uwierzycie, ale taka bezowa choinka to nic trudnego :)

Tort bezowy Choinka to 7 białek, 300 g cukru i zielony barwnik. Przełożyłam całość kremówką i mascarpone. Świątecznego klimatu dodała żurawina (możecie użyć mrożonej).

Za każdym razem kiedy piekę tort bezowy, padają pytania o to jak jeść takie cudo. Sprawa jest prosta: zaczynamy od góry i pierwsze krążki w całości lądują na talerzu. Kiedy po zdjęciu górnych krążków mamy bezę nieco większą niż jedna porcja, kroimy blat na pół, kolejny na 4, a następne w trójkąty jak normalny tort.

Do dzieła więc!

 

#beza

Tort bezowy choinka
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
2 hr 30 min
CAŁKOWITY CZAS
3 hr
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
2 hr 30 min
CAŁKOWITY CZAS
3 hr
SKŁADNIKI
  1. 7 białek
  2. 300 g cukru
  3. 1 łyżka barwnika zielonego
  4. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  5. 1 łyżka octu
  6. 400 ml śmietanki kremówki (36%)
  7. 200 g serka mascarpone
  8. 2 łyżki cukru pudru
  9. dwa kubki żurawiny (może być mrożona)
  10. 2 arkusze papieru do pieczenia
  11. cyrkiel :)
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka myjemy, osuszamy, starannie oddzielamy białka od żółtek.
  2. W metalowej misce, mikserem zaczynamy ubijać białka. Kiedy zaczną się pienić wsypujemy cukier (po 1 łyżce).
  3. Białka cały czas ubijamy zwiększając obroty miksera. Całość ubijamy do momentu aż zużyjemy cały cukier, a piana będzie sztywna i lśniąca.
  4. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik, łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej.
  5. Piekarnik (termoobieg) rozgrzewamy do 120 stopni.
  6. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Posiłkując się cyrklem, na papierze do pieczenia rysujemy okręgi.
  8. Zaczynamy od największego, zmniejszamy promień cyrkla i rysujemy coraz to mniejsze okręgi.
  9. Tu obowiązuje dowolność - narysujcie tyle okręgów ile chcecie.
  10. Na narysowane okręgi nakładamy ubite, zielone białka. Całość wyrównujemy łyżką.
  11. Dwie blaszki wkładamy do piekarnika - w 120 stopniach suszymy bezę 30 minut.
  12. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę jeszcze dwie godziny.
  13. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę do całkowitego ostudzenia.
  14. Tuż przed podaniem (zjedzeniem) bezy ubijamy zimną kremówkę na sztywno, dodajemy cukier puder i mascarpone.
  15. Największy blat bezy przekładamy na talerz. Nakładamy na niego krem oraz żurawinę, przykrywamy blatem mniejszym.
  16. Tak postępujemy do końca kończąc malutką bezą, kremem i żurawiną.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
tort bezowy choinka tort bezowy choinka

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.