Uwielbiam piec bezy. I chyba właśnie tak zaczynam każdy bezowy wpis. Upieczenie takiej bezy to NAPRAWDĘ nic trudnego. Wystarczy jedynie pamiętać o kilku zasadach. I wszystko się uda :)
- zawsze starannie oddzielamy białka od żółtek
- białka ubijamy w metalowej misce
- drobny cukier dodajemy partiami powolutku dopiero kiedy białka zaczną się pienić
- na 1 białko przypada ok 44 g cukru
- z 10 białek upieczecie 4-5 piętrowy tort
- pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet
- mąka pomoże utrzymać „skorupkę” bezy
- ocet sprawi, że białko się nie oddzieli
- bezę suszymy – najpierw krótko w 120 stopniach, a następnie ciut dłużej w 100 stopniach
- polecam upiec bezę na noc, po upływie wyznaczonego czasu wyłączyć piekarnik i zostawić ją w nim do rana
- bezę przekładam kremówką i mascarpone, do których dodaję przeróżne smaki, owoce, orzechy
- bezę warto przełożyć kremem na świeżo
- beza podczas pieczenia kocha spokój i dobrą energię, a po upieczeniu i przełożeniu kremem lubi chłód :)
Dziś podam Wam przepis na tort bezowy przełożony kremem mandarynkowym. Przepis na krem też wstawię, a co :)
#beza


Przepiękne zdjęcia. Swoją soczystością przykuły mą uwagę :) Kadr wyjęty prosto z płótna jakiegoś słynnego malarza… gratuluję efektu! :) Mniam! Zaspokojenie nie tylko dla kubków smakowych ale i wrażeń wizualnych!
Bardzo dziękuję za piękne słowa! :)
Piękny! Musi być przepyszny…
Dziękuję :) I pyszny i prosty do przygotowania :)
Uwielbiam desery bezowe! Chętnie spróbowałbym i ten
Super wygląda i fantastycznie smakuje :)
Porwalem sie na zrobienie, polecam, smak obłedny szkoda ze nie mozna dodac zdjecia. Dziekuje za inspiracje i przepis
Bardzo się cieszę! Pięknie dziękuję za wieści :)
Przepiękne zdjęcia! To one dały mi nadzieje, że z przepisu od takiej ekspertki musi się udać ;) i się udała! Obłędnie się udała! Domownicy w szoku :D
Pozwoliłam sobie na małą zmianę i dałam o ponad połowę mniej mascarpone i u mnie zamiast mandarynek były kiwi. Jadłam bezy z wiśnią, żurawiną, granatem… ale z kiwi jest zaskakująco przepyszna!
Dziękuję za super przepis, to dzięki niemu odkryłam Twoją stronę. I na pewno zostanę tu na dłużej :)
Ależ jestem szczęśliwa! Z całego serca dziękuję za przepiękny komentarz. Pięknych Świąt <3