Brak produktów w koszyku
Tort truskawkowy

Moja Mama jest przekochana. To Ona zaszczepiła we mnie miłość do Garów. To Ją mam w głowię młodą, z grubym, ciemnym warkoczem i w zwiewnej kiecce. I miłość do kiecek też mam po Niej.
Najbardziej żałuję, że mam Ją tak daleko. Chciałabym spędzać z Nią każde popołudnie, każdą wolną chwilę.
Dlatego bardzo się cieszę, że mogłam być z Nią przez te ostatnich kilka dni maja i dla Niej upiec wymarzony tort truskawkowy. Gotowałyśmy razem od rana do nocy i było cudownie.
Zapraszam po pyszny przepis na tort truskawkowy, który przygotowałam dla mojej kochanej Mamy
<3
- *dwie okrągłe blaszki do pieczenia o średnicy 18 cm
- *dwa arkusze papieru do pieczenia
- *ostry nóż
- *łopatka silikonowa
- *mikser*
- *blender
- 6 jajek
- 200 g drobnego cukru
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1. DO PRZEŁOŻENIA BISZKOPTÓW
- Syrop z granatu lub truskawkowy lub owocowa herbata (do nasączenia biszkoptów)
- 12 łyżek konfitury truskawkowej
- 200 g mascarpone
- 500 g truskawek
- 8 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2. DO OBTOCZENIA TORTU
- 200 g mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 – 5 łyżek grenadyny (lub soku z buraka) – dla uzyskania różowego koloru
- 2 łyżeczki żelatyny
- DEKORACJA: kwiaty jadalne i świeże truskawki
- Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
- Jajka myjemy, osuszamy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno partiami dodając cukier. Dodajemy szczyptę soli, żółtka, wciąż ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, partiami, miksujemy. Na koniec dodajemy odrobinę proszku do pieczenia, kończymy ubijanie.
- Obie foremki wykładamy papierem do pieczenia. Do foremek wlewamy ciasto.
- Biszkopty pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut.
- Po upieczeniu biszkopty całkowicie studzimy.
- 1. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone.
- Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, studzimy, dodajemy do truskawek i mascarpone.
- Masę chłodzimy.
- 2. Śmietankę ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier. Pod koniec dodajemy mascarpone, i barwnik miksujemy. Masę chłodzimy w lodówce.
- Ostudzone biszkopty kroimy na pół (przepoławiamy na dwa okręgi). Górę ścinamy. Chodzi o to, aby z jednego biszkopta mieć dwa, płaskie, równe okręgi. W sumie musimy mieć 4 okręgi.
- Spód tortu nasączamy sokiem z granatu, truskawek lub herbatą. Nakładamy 2-3 łyżki konfitury oraz masę truskawkową.
- Na tak przygotowany spód nakładamy drugi biszkopt i ponawiamy czynność – nasączamy go, smarujemy konfiturą i masą truskawkową.
- Nakładamy trzeci biszkopt – ponawiamy czynność.
- Nakładamy ostatnią warstwę i nasączamy ją syropem lub herbatkę.
- Tak przygotowany tort obtaczamy różową masą z bitej śmietany i mascarpone. Posiłkujemy się szpatułką. To wcale nie musi być gładkie i równe ☺
- Tort chłodzimy w lodówce, a przed podaniem ozdabiamy go jadalnymi kwiatami i owocami.










Grazka
Witam, nie moge sie doszukac wynikow ~ czy mozna prosic o linka? Pozdrawiam