Brak produktów w koszyku
Trufle z Whisky i pudrem z hibiskusa
Przepis przygotowany dla Cukru Królewskiego.
Nie ma nic przyjemniejszego niż dobra, gorzka czekolada rozpływająca się w ustach. To dlatego tak uwielbiam królewskie trufle z whiskey. W aksamitnej, gorzkiej czekoladzie można wyczuć nutę cukru trzcinowego i kroplę alkoholu. Całość wspaniale ze sobą gra, a trufle wieńczy idealnie zbalansowany, nieco kwaśny smak pudru z hibiskusa. Dzięki fuksjowemu pudrowi z hibiskusa trufle wyglądają bajecznie. A kiedy zatopimy się w ich smaku, przepadniemy z kretesem! Trufle z whiskey i pudrem z hibiskusa są bardzo proste do przygotowania. Mogą być doskonałym deserem, a zapakowane w ozdobne pudełko przewiązane zwiewną wstążką, stają się uroczym prezentem. Przygotujecie je, rozkoszujcie się nimi. Są kapitalne!
- *na ok 30 sztuk
- 1 stołowa łyżka cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 250 g gorzka czekolada (o wysokiej zawartości kakao)
- 2 stołowe łyżki Whiskey
- 150 ml śmietanki 30%
- 55 g masła
- 6 łyżek płatków hibiskusa (zmielone w młynku)
- W garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z Cukrem Królewskim. Do śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę, masło oraz alkohol. Całość trzymamy na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i masła.
- Gotową masę zostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie w młynku mielimy płatki hibiskusa, przesiewamy je przez sitko i przesypujemy do miski. Z masy formujemy trufle i układamy je na papierze do pieczenia.
- Każdą truflę obtaczamy w pudrze z hibiskusa. Tak przygotowane trufle przechowujemy w chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dodaj komentarz