Brak produktów w koszyku
Udka kurczaka confit
*Przepis z warsztatów z Andrzejem Polanem – Kurczak Zagrodowy
*fot. Julita Strzałkowska
Udka kurczaka confit z sałatką cytrusową
2017-01-31 20:43:45
SKŁADNIKI
- *Udka z kurczaka 4 szt.
- Olej rzepakowy 1,5 l
- Masło klarowane 500 g
- Gałka muszkatołowa kminek, kolendra, gorczyca
- Sól gruboziarnista
- **Pomarańcza 2 szt.
- Limonki 2 szt.
- Grapefruit 1 szt.
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
- Rzodkiewka kilka sztuk
- Szczypiorek
- ***Ziemniaki kolorowe 16 szt.
- Masło klarowane 1 łyżka
- Kiełki groszku cukrowego
- Sól
PRZYGOTOWANIE
- * Wszystkie przyprawy miksujemy w młynku do kawy na puder i dokładnie oprószamy kurczaka z każdej strony.
- Zasypujemy solą i odstawiamy na 3-4 godziny.
- Po tym czasie oczyszczamy uda z nadmiaru soli, osuszamy na ręczniku papierowym i układamy w rondlu.
- Całość zalewamy olejem z masłem i doprowadzamy do zagotowania.
- Gotujemy do miękkości około 1.5 godziny.
- Miękkie uda wykładamy na blaszkę i zapiekamy na złoto w piekarniku.
- **Owoce filetujemy na pojedyncze segmenty, środki wyciskamy i sok zlewamy do miski.
- Łączymy z olejem, solą i pieprzem.
- Powstałym sosem zalewamy filety owocowe, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną w cienkie zapałki rzodkiewki.
- ***Ziemniaki myjemy i obsmażamy na patelni na maśle na złoty kolor, posypujemy solą, podlewamy niedużą ilością wody i dopiekamy w piekarniku.
- Kurczaka Zagrodowego podajemy na sałatce z przekrojonymi ziemniakami w mundurkach, posypane raz jeszcze szczypiorkiem, rzodkiewką i przybrane kiełkami groszku.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz