Brak produktów w koszyku
Udko kaczki confit z sosem wiśniowym
Udko kaczki confit, sos wiśniowy z anyżem, czerwonym winem i goździkami z babą ziemniaczaną
Przepis i przygotowanie – Andrzej Andrzejczak Pogromcy Meatów
Asystentka: Katarzyna Owca Dudek
Foto – Joanna Matyjek/Odczaruj Gary
Udko kaczki confit, sos wiśniowy z anyżem, czerwonym winem i goździkami z babą ziemniaczaną
2015-12-21 14:51:33
SKŁADNIKI
- (dla 4 osób)
- - udko kaczki 4szt
- - tłuszcz gęsi 2kg
- - tymianek 6 gałązek
- - rozmaryn 2 gałązki
- - czosnek 1 główka
- - sól morska 30g
- - pieprz młotkowany 15g
Sos
- - sok wiśniowy 0,5L
- - wiśnie drylowane(mrożone) – 100g
- - wino czerwone wytrawne 0,5L
- - miód 50g
- - goździki 8 szt
- - anyż 3 gwiazdki
- - mąka pszenna 50g
- - woda 50ml
Baba ziemniaczana
- - ziemniaki 1kg
- - boczek wędzony parzony 200g
- - cebula złota 3szt
- - jaja 2 szt
- - sól, pieprz do smaku
- - olej 30ml
- - mąka pszenna 30g
PRZYGOTOWANIE
- Udka kacze oczyszczamy z ewentualnych piór i nacieramy z dwóch stron solą morską, pieprzem, świeżymi ziołami i czosnkiem. Odstawiamy na noc.
- Na drugi dzień rozpuszczamy w garnku na bardzo wolnym ogniu tłuszcz gęsi. Pozbywamy się elementów, które zostały nie wytopione.
- Udka kacze oczyszczamy ze świeżych ziół i wkładamy do tłuszczu gęsiego.
- Dusimy je na bardzo w wolnym ogniu, przez około 2h, tak aby nie doprowadzać tłuszcz do wrzenia - wtedy udka się nam usmażą i spalą.
- W międzyczasie wstawiamy sos i babę ziemniaczaną.
- SOS: Sok wiśniowy, wino, przyprawy i cukier gotujemy do momentu zredukowania połowy płynu. Następnie dodajemy wiśnie, sprawdzamy czy sos jest odpowiednio zbalansowany w smaku (słodko-kwaśny, lekko cierpki).
- Wyjmujemy przyprawy i lekko zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody.
- Do baby ziemniaczanej obieramy ziemniaki, płuczemy je i ścieramy na tarce.
- Odsączamy na sitku.
- Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę.
- Rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się skarmelizuje.
- Następnie na suchej patelni smażymy boczek.
- Odciśnięte ziemniaki łączymy z roztrzepanymi jajami, mąką i podsmażoną cebulą i boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotową masę układamy do naczynia wyłożonego pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
- Kiedy mięso odchodzi od kości, wyłączamy ogień i wyjmujemy udka do głębokiego naczynia. Kiedy tłuszcz lekko przestygnie, zalewamy nim kaczki.
- Udko kacze rozgrzewamy przed podaniem w tłuszczu gęsim a następnie podsmażamy aby się zrumieniło i skóra była chrupiąca. Mięso podajemy z ciepłą babą ziemniaczaną i esencjonalnym, gęstym sosem wiśniowym.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz