Brak produktów w koszyku
ZIEMNIAKI Z CHORIZO, BOBEM, JAJKIEM W KOSZULCE I SOSEM HOLENDERSKIM
Miałam super weekend. Po pierwsze, bo spędziłam go z moimi Przyjaciółkami – Alinką i Magdą. Po drugie, bo byłyśmy na wspaniałym koncercie STINGA , a po trzecie, bo spędziłysmy dwa fantastyczne dni w Krakowie, który uwielbiam. Jadłam w Krakowie przepyszne danie. To były małe ziemniaki z bobem, cebulą, kiełbasą chorizo. Było tez jajko ugotowane w koszulce z wypływającym na całość żółtkiem i sos holenderski – idealnie pasujący do całości. To była pyszność nad pysznościami i od poniedziałku nie mogłam doczekać się, kiedy zrobię to danie w domu. I zrobiłam.
Jeśli dobrze się zorganizujemy, całe danie może być gotowe w 30 minut.
SKŁADNIKI – DANIE (dla 4 osób):
* 0,5 kg małych ziemniaków
* 0,5 kg bobu
* 2 cebule
* ok. 100 g kiełbaski chorizo
* 2 cebule
* 2 papryczki chili
* oliwa z oliwek, sól, pieprz
* jajka ( 4 – po jednym na osobę)
***SOS HOLENDERSKI***
* 4 żółtka
* 100 g masła (pól kostki)
* sok z 1/2 cytryny
* sól, pieprz
1. Ziemniaki dokładnie myjemy, szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości.
2. Bób gotujemy w osololnej wodzie – też prawie do miękkości.
3. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz umyte, posiekane papryczki chili.
4. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo – podsmażamy całość. Wszystko powinno ładnie się zrumienić.
5. Odcedzamy ziemniaki, przelewamy zimną wodą. Kroimy na kawałki i dodajemy do kiełbasy i cebuli.
6. Odcedzamy bób, przelewamy zimną wodą i obieramy. Dodajemy na patelnię.
7. Wszystko razem mieszamy. Smaki powinny się połączyć, składniki muszą się podsmażyć.
8. Aby przygotowac sos holenderski, wbijamy żółtka w temperaturze pokojowej do miski i ubijamy je mikserem wraz z sokiem z cytryny, solą i pieprzem na puszystą masę. Masło rozpuszczamy i gorące wlewamy cieniutkim strumieniem do żółtek – wciąż mieszając. Wszystko musi się połączyć i sos powinien mieć konsystencje majonezu.
9. W szerokim rondlu gotujemy wodę (1/2 objętości rondla), do której dodajemy 2 łyżki octu. Wbijamy jajko do miseczki – żółtko musi być całe. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień, łyżką robimy wir, a w ten wir, z małej wysokości wbijamy jajo. Łyżką mieszamy wodę, tak by białko obtoczyło żółtko. Po dwóch, trzech minutach wyjmujemy jajo. Po dwóch minutach możemy wyjąć jajo i sprawdzić jego konsystencę. Jeśli białko jest ładnie ściete, jajko jest gotowe. Jeśli nie, możemy wsadzić je jeszcze na minutę do wrzątku.
*a jeśli nie uda Wam się zrobić jajka w koszulce, zróbcie jajko sadzone :)
10. Na talerz nakładamy nasze ziemniaki z chorizo i bobem oraz jajko. Polewamy wszystko sosem holenderskim i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowe!
Asia :)
Mateusz
Danie zupełnie na poziomie i zachęcające a co dopiero na wspomnienie Stinga, jego muzyki i niepowtarzalnej historii życia. Będąc fanem ziemniaków i sosów przyrządziłem dodatkowo brokuła do kefiru z żurawiną (u mnie pińczowska). Pomysł już w fazie konsumpcji :)