Brak produktów w koszyku
Wege pasztet z żurawiną
Pasztet z dzika czy wątróbek kurzysz jest pyszny. Mus z wątróbek i jabłuszka uwielbiam, ale pasztet wege z soczewicy i kaszy jaglanej również świetnie smakuje, a dodatek świeżej, kwaśnej żurawiny doskonale przełamuje jego delikatność.
Pasztet wege z soczewicy i kaszy jaglanej z dodatkiem żurawiny można upiec w prostokątnej formie lub małych kokilkach.
- 200 g pomarańczowej soczewicy
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 ml oleju
- 1 cebula
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- łyżka masła
- sól, pieprz
- pół kubka świeżej żurawiny
- Soczewicę płuczemy na sitku, osuszamy, podgrzewamy w suchym garnku, a następnie zalewamy wrzącą wodą (na szklankę soczewicy – szklanka wody) i gotujemy pod przykryciem 15 minut.
- Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, osuszamy, prażymy chwilę w suchym garnku, a następnie zalewamy wodą (1:2) i gotujemy pod przykryciem 15 minut.
- Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i posiekaną cebulę. Podsmażamy całość aż cebula się zarumieni. Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie
- Podsmażoną cebulę, soczewicę i kaszę miksujemy wraz z olejem na gładką masę. Całość solidnie doprawiamy i dodajemy świeżą żurawinę.
- Masę przelewamy do formy i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu na cały pasztet możemy nałożyć konfiturę żurawinową.
kocie-smaki
cudo!