Wege pasztet z żurawiną

pasztet-z-soczewicy-z-żurawiną

Pasztet z dzika czy wątróbek kurzysz jest pyszny. Mus z wątróbek i jabłuszka uwielbiam, ale pasztet wege z soczewicy i kaszy jaglanej również świetnie smakuje, a dodatek świeżej, kwaśnej żurawiny doskonale przełamuje jego delikatność.

Pasztet wege z soczewicy i kaszy jaglanej z dodatkiem żurawiny można upiec w prostokątnej formie lub małych kokilkach.

 

WEGE PASZTET Z ŻURAWINĄ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 200 g pomarańczowej soczewicy
  2. 100 g kaszy jaglanej
  3. 100 ml oleju
  4. 1 cebula
  5. liść laurowy
  6. 3 ziarna ziela angielskiego
  7. łyżka masła
  8. sól, pieprz
  9. pół kubka świeżej żurawiny
PRZYGOTOWANIE
  1. Soczewicę płuczemy na sitku, osuszamy, podgrzewamy w suchym garnku, a następnie zalewamy wrzącą wodą (na szklankę soczewicy – szklanka wody) i gotujemy pod przykryciem 15 minut.
  2. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, osuszamy, prażymy chwilę w suchym garnku, a następnie zalewamy wodą (1:2) i gotujemy pod przykryciem 15 minut.
  3. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i posiekaną cebulę. Podsmażamy całość aż cebula się zarumieni. Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie
  4. Podsmażoną cebulę, soczewicę i kaszę miksujemy wraz z olejem na gładką masę. Całość solidnie doprawiamy i dodajemy świeżą żurawinę.
  5. Masę przelewamy do formy i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.
  6. Po upieczeniu na cały pasztet możemy nałożyć konfiturę żurawinową.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
pasztet-z-żurawiną

6 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.