Zapraszam do zakupu pięknej, świątecznej książki, której jestem współautorką :)
„Zapach Świąt – link do sklepu
- 4 oczyszczone głowy karpia
- ok. 2 l wody
- 2 szkl suszonych grzybów
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- śmietana
- mąka
- makaron łazankowy
- listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
- Z warzyw, głów i przypraw ugotować wywar (spokojnie, bez pośpiechu).
- Kiedy głowy będą rozgotowane, wywar przecedzić.
- Dodać namoczone wcześniej i pokrojone grzyby.
- Gotować, aż grzyby zmiękną a zupa nabierze pięknego koloru i aromatu.
- Zaprawić śmietaną z mąką.
- Podawać z makaronem łazankowym.
- Po zupie tradycyjnie polecamy śpiewanie kolęd:)
- To jedno z tych dań z dzieciństwa, które Bracia "zabrali" do swoich domów, choć i tak najlepiej smakuje u Mamy.
- Na wigilijnym stole takiej grzybowej nie może zabraknąć.
- Sekret tej zupy, to prawdziwe grzyby z milowieckich lasów i wywar z głów karpia.

wygląda zabójczo! ależ mi narobiłaś na nią ochoty!
i o taki przepis mi właśnie chodziło żeby był inny nie tylko na wywarze z włoszczyzny ,już czuję jaki smak ma zupa pozdrawiam i wesołych świąt
Wesołych Świąt :)
grzyby z Milowickiego lasu mam … więc zupa będzie….a