Brak produktów w koszyku
Wiśnie w rumie
Nie byłabym sobą, gdyby mój pierwszy wpis dla Was nie dotyczył wiśniówki.
Wiśnie w rumie idealnie pasuje do dzisiejszego wieczoru – gdy za oknem mroźno, a w powietrzu czuć już nadchodzące Święta.
Wiśnie w rumie mają przepięknie bordowy kolor, zapadający w pamięć smak i uderzające do głowy owoce. Do jej przygotowania od zawsze wykorzystuję mój szklany pojemnik z piękną pokrywą. Oczywiście dlatego, że jest ładny, ale przede wszystkim, łatwo można dobrać się do wiśni… Wiśnie w rumie są świetnym pomysłem na rozgrzanie, wieńczyą dobrze podany obiad, nadają charakteru deserowi. Pozostałe wiśnie, jeśli w ogóle zostaną, wykorzystuję do sernika czy clafoutis.
Wiśnie w rumie przelane wraz z kilkoma wiśniami do ładnego słoika czy też butelki mogą być idealnym i jakże wyjątkowym prezentem. Dołączcie do wiśni w rumie własnoręcznie zrobioną etykietę, owińcie piękną wstążką. Jestem przekonana, że sprawi bliskim wiele radości.
- 400 g wiśni wydrylowanych (mogą być mrożone)
- 0,7 l rumu
- kubek brązowego cukru
- laska cynamonu
- Wiśnie (mogą być zamrożone) przekładamy do słoika.
- Dodajemy cukier i laskę cynamonu.
- Całość zalewamy rumem.
- Słoik zamykamy.
- Potrząsamy nim bardzo często, albo mieszamy całość.
- Po tygodniu cukier powinien się rozpuścić. Wtedy wyjmujemy laskę cynamonu.
- Po ok 10-14 dniach wiśnie w rumie są pyszne.
Beti
Love :)