Brak produktów w koszyku
Pierś kaczki w pomarańczach
Piersi kaczki przygotowuję często. Sposobów na nie mam kilka. Kiedy nie mam czasu, smażę piersi kacze na patelni. Kiedy czasu mam nieco więcej, korzystam z tego przepisu – to wolno pieczone, doskonałe w smaku, różowe kacze piersi.
Pierś kaczki pachnie dziś więc pomarańczami, winem i cynamonem.
Od doskonałych piersi kaczki w pomarańczach dzielą nas 3 kroki:
*piersi kaczki marynujemy w marynacie (kilka godzin, a może nawet i dobę)
*piersi kaczki krótko, aczkolwiek zdecydowanie obsmażamy (zaczynamy na zimnej patelni)
*piersi kaczki pieczemy – wolno i w niskiej temperaturze.
I już! Do dzieła więc i do pieczenia! Do wolno pieczonych, winnych piersi kaczki w pomarańczach idealnie pasuje Bourgogne 2010 od Meo Camuzet, które poleca Winoblisko.
Smacznego :)
Asia
- 2 piersi kaczki
- kubek czerwonego wina
- łyżka konfitury pomarańczowej
- łyżka miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka świeżego, startego imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- gwiazdka anyżu
- ziarno kardamonu
- sól, pieprz
- łyżka masła
- pomarańcza jabłko
- Piersi kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Skórę piersi delikatnie i starannie nacinamy ostrym nożem (paski lub na krzyż). Uważamy by nie naciąć mięsa.
- W misce mieszamy ze sobą składniki marynaty – wino, konfiturę pomarańczową, miód, sos sojowy, imbir, cynamon, anyż, kardamon.
- Tak przygotowaną mieszanką nacieramy piersi kaczki.
- Piersi wraz z marynatą wkładamy do woreczka foliowego i chowamy do lodówki na dobrych kilka godzin lub najlepiej na cały dzień (i noc).
- Przed pieczeniem mięsa sparzamy pomarańczę i kroimy ją na cząstki – umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Jabłko myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na kwałki, dokładamy do pomarańczy.
- Piersi kaczki po wyjęciu z lodówki odsączamy (marynatę zostawiamy).
- Na zimnej patelni układamy piersi – skórką do dołu, rozgrzewamy patelnię i smażymy piersi ok. 4 minut. Następnie przewracamy mięso na drugą stronę i smażymy ok. 2-3 minuty. Tak podsmażone mięso przekładamy do naczynia z pomarańczami i jabłkami, polewamy marynatą i wstawiamy do rozgrzanego do 90 stopni piekarnika na 1,5 godziny.
- W międzyczasie piersi możemy obracać i polewać sosem.
- Piersi pieczone przez 90 minut będą w środku wypieczone i delikatnie różowe.
Dodaj komentarz