Brak produktów w koszyku
Wołowina z prawdziwkami duszona w winie
Choć złotego słońca za oknem sporo, to już ten czas. Czas na wolne gotowanie, rozgrzewanie organizmu, przygotowywanie do zimy. Czas spokoju, rozmyślań, wspomnień i marzeń.
Czas dobrego wina, wciągającej książki i jedzenia rozprawiającego się z jesiennymi smutkami.
Wołowina duszona w winie pachnąca prawdziwkami to jesienna klasyka tak oczywista jak ciepły koc i gorące kakao o poranku.
Smak podsmażonych na maśle grzybów przeplata się ze wspaniałym i bogatym bukietem dobrego wina. Danie gotuje się samo, wolno i nieoczekiwanie. Aromaty łączą się i idealnie uzupełniają. Całość po ugotowaniu dopełnia kieliszek wina – polskiego, najlepszego.
A tak piszą o nim jego Twórcy:
„Dostojne wino DB.3’12 trafiło na 4 miesiące do beczki. Pocałunek francuskiego dębu z pięknego księcia uczynił mocarną cesarzową. Atrakcyjna szata otula smukłe ciało, a usta milczą z wrażenia. Wino kompletne. Ilość limitowana, paszporty mają tylko butelki z trzech 225-litrowych beczek. Wino odmianowe, Regent 100%.”
Smacznego,
A.
- ok. 400 g prawdziwków
- 10 małych cebulek
- 1 kg wołowiny*
- 2 łyżki mąki
- kolorowe marchewki – w sumie 6 sztuk
- 3 szklanki czerwonego, mocnego, wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu wołowego
- liść laurowy, ziele angielskie, tymianek
- sól, pieprz
- łyżka koncentratu pomidorowego
- ok. pół kostki masła
- Prawdziwki oczyszczamy, kroimy na kawałki. Jeśli mamy grzyby suszone, zalewamy je wrzątkiem i czekamy aż zmiękną.
- W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy małe cebulki pokrojone wzdłuż.
- Cebulki chwilę podsmażamy, dodajemy do nich grzyby.
- Całość smażymy ok 10 minut.
- Grzyby powinny być lekko złote, zrumienione. Po usmażeniu cebuli i grzybów, przekładamy je do miski.
- Wołowinę, myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki.
- Każdy kawałek mięsa oprószamy mąką.
- W tym samym garnku ponownie rozgrzewamy dwie łyżki masła, obsmażamy mięso z każdej strony.
- Marchewki obieramy, myjemy, kroimy na dowolne kawałki.
- Do podsmażonego mięsa dodajemy grzyby z cebulką i marchewki.
- Całość zalewamy winem (najpierw dwa kubki).
- Wołowinę gotujemy na małym ogniu.
- Dodajemy zioła, liść laurowy, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy.
- Całość podlewamy bulionem, zostawiamy na małym gazie.
- Danie powinno wolno się gotować, bez przykrycia.
- Po ok 30 minutach możemy dolać ostatni kubek wina.
- Danie zostawiamy na małym ogniu na ok 1,5 do 2 godzin. Co jakiś czas mieszamy całość.
- Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- * np. udziec lub łopatka
Dodaj komentarz