Eleganckie ciasto drożdżowe z rabarbarem - Sama Słodycz
Notes
Ciasto drożdżowe:Forma okrągła o średnicy 26cm
100g cukru
7g drożdży suchych
800g mąki
2 jajka
400ml mleka w temperaturze pokojowej
100g miękkiego masła
Szczypta soli
500g rabarbaru
Wszystkie składniki oprócz masła włożyć do misy miksera i zacząć wygrabiać ciasto używając końcówki do ciasta drożdżowego. Pod koniec dodać miękkie masło i wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrastania na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat i porządnie wyrobić. Wyrobione ciasto ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na nim pokrojony rabarbar i odstawić ponownie na 30 minut do wyrastania. Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec przez 40 minut.Ostudzone ciasto polać syropem różanym przed podaniem.Rabarbar możemy ułożyć dowolnie. Możemy nim sypnąć bez ładu i składu, a możemy ułożyć jak od linijki. Wybór należy do Was :)Syrop z róży do polania ciasta:Syrop różany (250ml)
300ml wody
200g cukru
2 łyżki suszonych płatków róży
Wszystko włożyć do garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 min. aż powstanie syrop. Przecedzić przez sito, przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce.