Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie wałkujemy je na blacie i układamy w formie do tarty zachowując brzegi. Pieczemy w 180 st. Przez 20 minut. Studzimy.KREM RABARBAROWY:
300g rabarbaru pokrojonego w kostkę
3 żółtka
80g cukru
100g masła
100g mascarpone
Rabarbar zalewamy wodą i gotujemy aż się rozpadnie, wtedy przecieramy go przez sito. Potrzebny nam będzie tylko mus z rabarbaru, powinno wyjść go około 150-180g. Mus z rabarbaru wkładamy do garnka. Garnek stawiamy na małym gazie. Powolutku, małym strumieniem dodajemy roztrzepane żółtka, cukier i masło. Podgrzewamy wszystko na malutkim ogniu stale mieszając. Masę trzymamy na ogniu do czasu aż zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy mascarpone i mieszamy rózgą aż serek się rozpuści. Krem wykładamy na ostudzony spód i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. DODATKOWO1 laska rabarbaruZ odłożonej laski rabarbaru odrywamy pojedyncze wstążki, zwijamy je i układamy na tarcie.Do przygotowania tej tarty użyłam obręczy do tarty. Dzięki niej spód i boki są idealnie płaskie i potęgują wrażenie minimalizmu.