ZAPIEKANE POMIDORY Z CHORIZO, JAJKIEM, FETĄ I KOLENDRĄ

ZAPIEKANE POMIDORY Z CHORIZO, JAJKIEM, FETĄ I KOLENDRĄZapiekane pomidory z kiełbaską to żadna nowość. Już w dzieciństwie moja Mama podsmażała na patelni platserki kiełbasy, na niej układała grube plastry dobrego pomidora, a pomidora posypywała serem żółtym. Przykrywała wszystko pokrywką i zapiekała tak całość na swojej przewspaniałej, żeliwnej patelni przez kilka minut. Kiełbasa była chrupiąca, pomidory gorące, a ser roztopiony. Ależ to było dobre!

Wczoraj wieczorem na szybko przygotowałam zapiekane pomidory – pomidory były z chorizo i jajkiem. Całość zapiekłam w glinianych foremkach. Po upieczeniu posypałam wszystko fetą i świężą kolendrą. To super szybkie mini danie na nagły napad głodu, polecam :)

 

 

 

 

ZAPIEKANE POMIDORY Z CHORIZO, JAJKIEM, FETĄ I KOLENDRĄSKŁADNIKI:

  • 2 spore świeże pomidory lub 1/2 puszki pomidorów
  • 2 jajka
  • kawałek kiełbaski chorizo
  • sól, pieprz
  • feta
  • świeża kolendra
 

 

 

 

ZAPIEKANE POMIDORY Z CHORIZO, JAJKIEM, FETĄ I KOLENDRĄPRZYGOTOWANIE:

Na patelni podsmażamy kiełbaskę chorizo, a kiedy będzie chrupiąca, dodajemy do niej pomidory. Jeśli chcemy użyć pomidorów świeżych, obieramy je ze skórki i kroimy na kawałki. Pomidory z kiełbaską podsmażamy chwilę (ok. 5-7 minut). Następnie przekładamy pomidory do żaroodpornych miseczek, wbijamy po jednym jajku, posypujemy połową porcji fety (resztę zostawiamy do posypania po upieczeniu) i zapiekamy w piekanriku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 15 minut, do ścięcia się białka.

Po upieczeniu posypujemy zapiekane pomidory z chorizo i jajkiem pozostałą fetę oraz świeżą, posiekana kolendrą.

Danie możemy podać z grzankami.

Smacznego, Asia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.