Brak produktów w koszyku
ZAPIEKANE POMIDORY Z CHORIZO, JAJKIEM, FETĄ I KOLENDRĄ
Zapiekane pomidory z kiełbaską to żadna nowość. Już w dzieciństwie moja Mama podsmażała na patelni platserki kiełbasy, na niej układała grube plastry dobrego pomidora, a pomidora posypywała serem żółtym. Przykrywała wszystko pokrywką i zapiekała tak całość na swojej przewspaniałej, żeliwnej patelni przez kilka minut. Kiełbasa była chrupiąca, pomidory gorące, a ser roztopiony. Ależ to było dobre!
Wczoraj wieczorem na szybko przygotowałam zapiekane pomidory – pomidory były z chorizo i jajkiem. Całość zapiekłam w glinianych foremkach. Po upieczeniu posypałam wszystko fetą i świężą kolendrą. To super szybkie mini danie na nagły napad głodu, polecam :)
- 2 spore świeże pomidory lub 1/2 puszki pomidorów
- 2 jajka
- kawałek kiełbaski chorizo
- sól, pieprz
- feta
- świeża kolendra
Na patelni podsmażamy kiełbaskę chorizo, a kiedy będzie chrupiąca, dodajemy do niej pomidory. Jeśli chcemy użyć pomidorów świeżych, obieramy je ze skórki i kroimy na kawałki. Pomidory z kiełbaską podsmażamy chwilę (ok. 5-7 minut). Następnie przekładamy pomidory do żaroodpornych miseczek, wbijamy po jednym jajku, posypujemy połową porcji fety (resztę zostawiamy do posypania po upieczeniu) i zapiekamy w piekanriku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 15 minut, do ścięcia się białka.
Po upieczeniu posypujemy zapiekane pomidory z chorizo i jajkiem pozostałą fetę oraz świeżą, posiekana kolendrą.
Danie możemy podać z grzankami.
Smacznego, Asia
Dodaj komentarz