No products in the cart.
Zapiekany ryż z jabłuszkiem z sosem śmietankowo – cynamonowym

Taki ryż to smak mojego dzieciństwa. Pachnące jabłkiem i cynamonem danie, całość polana słodką śmietaną – pychota. Zapiekany ryż z jabłuszkiem robię często mojemu synkowi. Jest bardzo pożywny i zdrowy.
Przygotowanie jest proste i pewnie większość z Was jadła takie danie. A jeśli nie, to spróbujcie, bo jest przepyszne.
To propozycja idealna na podwieczorek lub obiad bezmięsny. Polecam! :)
- 2 torebki ryżu (ja używam jaśminowego - pięknie pachnie)
- 5-6 sporych jabłuszek
- cukier, cynamon, kilka kropli soku z cytryny, łyżeczka ekstraktu wanilii lub cukier waniliowy
- masło - do natarcia formy żaroodpornej
- śmietanka 30% (200 ml)
- jogurt naturalny (200 ml) + cukier + cynamon
- Ryż gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu (20 min we wrzącej, lekko osolonej wodzie). Jabłka obieramy, ścieramy na tarce z grubymi oczkami, dodajemy sok z cytryny, 2 łyżki cukru i cynamon, całość mieszamy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a w nim układamy jedną warstwę ryżu, na nią dajemy część jabłek, na jabłuszkach ponownie układamy ryż, a na nim ponownie jabłka.
- Śmietankę 30% mieszamy z łyżką cukru, cynamonem oraz wanilią. Nasz przełożony jabłuszkiem ryż zalewamy śmietanką.
- Wstawiamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.
- Upieczony ryż proponuję podać z sosem najlepszym na świecie.
- To zwykły jogurt naturalny wymieszana z cukrem i cynamonem, ale smak niezwykły, zapewniam :) Jogurt niech będzie lekko schłodzony, idealnie skomponuje się z gorącym, lekko chrupiącym ryżem i soczystymi jabłkami.
Weronika
Zrobiłam jabłka z ryżem w domu z tego przepisu i niestety moim zdaniem wanilia psuje cały smak. Danie smakowałoby 1000 razy lepiej bez niego.