Zapiekany ryż z jabłuszkiem z sosem śmietankowo – cynamonowym

Taki ryż to smak mojego dzieciństwa. Pachnące jabłkiem i cynamonem danie, całość polana słodką śmietaną – pychota. Zapiekany ryż z jabłuszkiem robię często mojemu synkowi. Jest bardzo pożywny i zdrowy.

Przygotowanie jest proste i pewnie większość z Was jadła takie danie. A jeśli nie, to spróbujcie, bo jest przepyszne.

To propozycja idealna na podwieczorek lub obiad bezmięsny. Polecam! :) 

 

Ryż zapiekany z jabłuszkiem
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 2 torebki ryżu (ja używam jaśminowego - pięknie pachnie)
  2. 5-6 sporych jabłuszek
  3. cukier, cynamon, kilka kropli soku z cytryny, łyżeczka ekstraktu wanilii lub cukier waniliowy
  4. masło - do natarcia formy żaroodpornej
  5. śmietanka 30% (200 ml)
  6. jogurt naturalny (200 ml) + cukier + cynamon
PRZYGOTOWANIE
  1. Ryż gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu (20 min we wrzącej, lekko osolonej wodzie). Jabłka obieramy, ścieramy na tarce z grubymi oczkami, dodajemy sok z cytryny, 2 łyżki cukru i cynamon, całość mieszamy.
  2. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a w nim układamy jedną warstwę ryżu, na nią dajemy część jabłek, na jabłuszkach ponownie układamy ryż, a na nim ponownie jabłka.
  3. Śmietankę 30% mieszamy z łyżką cukru, cynamonem oraz wanilią. Nasz przełożony jabłuszkiem ryż zalewamy śmietanką.
  4. Wstawiamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.
  5. Upieczony ryż proponuję podać z sosem najlepszym na świecie.
  6. To zwykły jogurt naturalny wymieszana z cukrem i cynamonem, ale smak niezwykły, zapewniam :) Jogurt niech będzie lekko schłodzony, idealnie skomponuje się z gorącym, lekko chrupiącym ryżem i soczystymi jabłkami.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

 

4 Comments

  • Weronika

    Zrobiłam jabłka z ryżem w domu z tego przepisu i niestety moim zdaniem wanilia psuje cały smak. Danie smakowałoby 1000 razy lepiej bez niego.

    • Joanna

      Dzień dobry, ja wanilię lubię i kocham w tym przepisie i uważam, że pasuje bardzo. Każdy ma swój smak.

  • ester

    Ryz jest duzo lepszy jesli ugotujemy go na mleku a nie w wodzie

    • Joanna

      Z pewnością, ale niestety pozostaje mi mleko roślinne, bo od picia mleka krowiego bardzo zle się czuje :(

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.