Zapiekany ser z sosem truskawkowo-bazyliowym

ZAPIEKANY CAMEMBERT Z SOSEM TRUSKAWKOWO-BAZYLIOWYM

 

 Jak mówi legenda, „pewien zakonnik, uciekając przed rewolucją, ukrył się w małej wiosce Camembert. Wieśniaczka Marie Harel przyjęła go do siebie i zaopiekowała się nim. Gdy odchodził, chcąc podziękować, zostawił jej recepturę na miękki ser o naturalnej skórce utworzonej przez białą pleśń.”

Zapiekany ser może być przekąską lub daniem. Podczas pieczenia cudnie się topi, podczas jedzenia rozpływa się ustach. Wspaniale współgra ze zdecydowanymi smakami, np. z sosem truskawkowo-bazyliowym. Nuta balsamico doda charakteru całości. 

Bardzo dziękuję Pani Ani za przecudownie śmierdzący i bardzo pysznie smakujący ser :)

ZAPIEKANY CAMEMBERT Z SOSEM TRUSKAWKOWO-BAZYLIOWYM
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
dla dwóch osób
  1. 2 sery typu camembert (idealne są sery w szklanych naczyniach lub drewnianych pudełkach)
  2. kubek truskawek
  3. garść bazylii
  4. świeżo mielony pieprz
  5. ocet balsamico
PRZYGOTOWANIE
  1. Sery umieszczamy w naczyniach do zapiekania.
  2. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy sos.
  4. Umyte i oczyszczone truskawki kroimy na kawałki i umieszczamy w garnku.
  5. Dodajemy 3 łyżki wody oraz posiekaną bazylię.
  6. Całość podgrzewamy ok. 4-5 minut. Kiedy truskawki rozpadną się, doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i octem balsamicznym.
  7. Upieczone sery nakłuwamy nożem.
  8. W środku ser będzie gorący i rozpływający się.
  9. Polewamy go sosem truskawkowo-bazyliowym.
  10. Dodatkowo do sera podajemy świeże truskawki oraz bazylię.
  11. Całość polewamy kroplami gęstego balsamico oraz oprószamy pieprzem.
Uwagi
  1. Do pieczonego sera oprócz sosu truskawkowego pasuje również żurawina lub porzeczka - zarówno czerwona jak i czarna.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
ZAPIEKANY CAMEMBERT Z SOSEM TRUSKAWKOWO-BAZYLIOWYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.