Zielone curry z rybą

Nastał czas rozgrzewających zup i dań, a ja dania jednogarnkowe kocham. Curry wręcz uwielbiam, dlatego dzielę się dziś z Wami moim przepisem na curry z rybą. Przepis na curry potraktujcie jak przepis podstawowy. W zależności od nastroju, możecie do curry dołożyć mięso lub rybę lub pozostawić je w wersji warzywnej. Dziś, w ramach projektu #NaturalnieBałtyckie zapraszam po przepis na zielone curry z gładzicą.

Gładzica Obok storni i skarpia (turbota) należy do pospolitych bałtyckich płastug (ryb flądrowatych). Występuje głównie w zachodniej i środkowej część morza, gdzie zasolenie jest względnie wysokie. Młode osobniki najchętniej przebywają na piaszczystym lub gliniastym dnie w strefie przybrzeżnej, dorosłe preferują wody średnio głębokie. W południowym Bałtyku dorasta do 45–50 cm, największa gładzica złowiona w 2005 roku na łowisku kołobrzeskim (głębokość 64 m) miała 52 cm długości i masę nieco ponad 2 kg. Ciało gładzicy jest pokryte szczelnie przylegającymi drobnymi, gładkimi łuskami cykloidalnymi (owalnymi).
Mięso gładzicy jest chude, delikatne, zwięzłe. Filety białe lub mlecznobiałe. Mięso gładzicy jest bardzo smaczne, cenione wyżej niż mięso storni. Gładzicę. smażyć, piec, dusić w winie, w jarzynach, przyrządzać na parze.

 

Zielone curry z rybą

 

Składniki dla 4 osób:

solidna łyżka oleju kokosowego

3 ząbki czosnku

2 cm korzenia imbiru

1 łyżka brązowego cukru

3 łyżki zielonej pasty curry

4 liście kafiru (użyłam suszonych)

1 cukinia

pół kubka zielonej fasolki (użyłam mrożonej)

pół kubka zielonego groszku (użyłam mrożonego)

puszka mleka kokosowego

150 ml wody

1 łyżka sosu rybnego

pół limonki

kolendra

4 filety gładzicy

ewentualnie sól do smaku

dodatkowo ryż do podania

 

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Podsmażamy posiekany czosnek oraz imbir, dodajemy liście kefiru, cukier i pastę curry. Smażymy wszystko kilka minut.

Dodajemy warzywa, sok z limonki,  smażymy ok 7-10 minut.

Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, dodajemy sos rybny, wodę i gotujemy aż curry zacznie delikatnie pyrkać – kilka minut.

Na koniec dodajemy kawałki ryby – smażymy kilka minut (w zależności od grubości ryby).

Na koniec danie posypujemy kolendrą. Podajemy z ryżem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.