Ziemniaki z chorizo, bobem i sosem holenderskim

ZIEMNIAKI Z CHORIZO, BOBEM I SOSEM HOLENDERSKIM

 

 Szaleństw z bobem ciąg dalszy! Ziemniaki z bobem i chorizo robiłam już w zeszłym roku. Smażyłam je na patelni i podałam z jajkiem w koszulce.

Tym razem ziemniaki z bobem zapiekłam w piekarniku, dodałam też podsmażoną na patelni kiełbaskę chorizo. Jajko pominęłam, za to sos holenderski podałam obowiązkowo i dziś podam Wam na niego przepis Julii Child.

Ziemniaki z chorizo, bobem i sosem holenderskim są przepyszne. Aromatyczna i pikantna kiełbasa chorizo podczas smażenia staje się chrupiąca, a jej smak i tłuszcz wspaniale oplatają ziemniaki i bób.

Szybko i pysznie – sezonowo, jest tak jak lubię! 

Pozdrowienia, Asia

 

ZIEMNIAKI Z BOBEM, CHORIZO I SOSEM HOLENDERSKIM
Pyszne ziemniaki pieczone z bobem i chorizo podane z sosem holenderskim wg receptury Julii Child
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
35 min
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
35 min
SKŁADNIKI
  1. ZIEMNIAKI Z BOBEM I CHORIZO (dla 4 osób)
  2. * 0,5 kg ziemniaków
  3. * 0,5 kg bobu
  4. * 1 cebula
  5. * 4 ząbki czosnku
  6. * 100 g kiełbasy chorizo
  7. * 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  8. * łyżka oliwy z oliwek
  9. * sól, pieprz
SOS HOLENDERSKI JULII CHILD
  1. * 3 żółtka
  2. * duża szczypta soli
  3. * 1 łyżka soku z cytryny
  4. * 2 łyżki schłodzonego masła
  5. * 230 g masła, roztopionego i gorącego
  6. * dodatkowa sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
  1. ZIEMNIAKI Z BOBEM I CHORIZO
  2. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku na pół twardo.
  3. Bób płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie al dente.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w piórka cebula. Podsmażamy całość, aż czosnek zacznie pachnieć (nie może się spalić!) i dodajemy chorizo. Kiedy kiełbaska zacznie się przyrumieniać, wyłączamy gaz.
  5. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ziemniaki, dodajemy chorizo z cebulą i czosnkiem oraz bób.
  6. Mieszamy wszystko tak, aby tłuszcz z kiełbaski pokrył ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem i zapiekamy ok. 10 minut w 200 stopniach.
SOS HOLENDERSKI JULII CHILD
  1. "Ubijać żółtka trzepaczką rózgową w rondlu ze stali nierdzewnej przez 1-2 minuty, aż lekko zgęstnieją i nabiorą cytrynowego koloru. Dodać szczyptę soli, sok z cytryny i łyżkę schłodzonego masła, roztrzepać. Ustawić na średnim ogniu i stale ubijać, ale nie za energicznie, co jakiś czas zdejmując garnek z ognia, żeby żółtka nie zagotowały się zbyt szybko. Kiedy zawiesina "lgnie" do drucików trzepaczki, a podczas mieszania widać dno naczynia, dolewać stopione masło, najpierw małymi porcjami, i ubijać do uzyskania ok. 1/2 szklanki zgęstniałego sosu, a następnie, gdy sos będzie nabierał konsystencji kremu, dolewać masło nieco szybciej. Skosztować i doprawić według uznania."
  2. "Gotuj z Julią" - Julia Child, Wyd. Literackie
Uwagi
  1. Jak uratować sos holenderski - Julia Child
  2. "Jeśli masło zostało dodane zbyt szybko, przez co żółtka nie zdążyły go wchłonąć, lub jeśli sos był zbyt długo trzymany na ogniu, może zrzednąć lub jego składniki mogą się rozdzielić. Chcąc przywrócić mu konsystencję kremu, należy go roztrzepać, aby składniki się połączyły, a następnie nabrać łyżkę stołową sosu, przełożyć do miseczki, dodać łyżkę soku z cytryny i energicznie ubijać, aż zrobi się kremowy. Bardzo powoli wlewać do miski pozostałą część sosu i ubijać, czekając z dodaniem kolejnej porcji, aż poprzednia zamieni się w krem"
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

ZIEMNIAKI Z BOBEM, CHORIZO I SOSEM HOLENDERSKIM ZIEMNIAKI Z BOBEM, CHORIZO I SOSEM HOLENDERSKIM 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.