Jak zrobić sernik na zimno

Mogłabym Wam tu podać kolejny przepis na sernik, a wolę jednak, żebyście wiedzieli jak zrobić sernik na zimno. Bo znając ten sekret wyczarujecie sernik na zimno jaki tylko będziecie chcieli.

Zasad, o których należy pamiętać jest kilka:

*spód to pokruszone ciasteczka z masłem – i hop do lodówki, żadnego pieczenia. Możecie użyć ulubionych ciastek (na ok. 210 g ciastek dajemy 100 g rozpuszczonego masła)

*zazwyczaj używam formy o średnicy 18 cm, dlatego moje ciasta są wyższe, no ale mniejsze

*masa to 1 kg sera i dwie szklanki puree z owoców. Puree z owoców podgrzewam, dodaję słodkość – i tu możecie dodać cukier, cukier brązowy, miód, ksylitol (daję 4 solidne łyżki). Do owoców, ktore podgrzewam dodaję też tabliczkę czekolady – do malin białą. I żelatyna.

*producent żelatyny poleca, by dać 5-6 łyżeczek żelatyny na litr płynu. Na kilogram twarogu i dwie szklanki puree z owoców daję 7 pełnych łyżeczek żelatyny

*na koniec ozdabiamy sernik ulubionymi owocami – kocham dodawać do owoców orzechy – migdały, pistacje itp, ale możecie dodać co chcecie :)

Sernik na zimno z malinami i pistacjami
Napisz recenzję
Drukuj
spód
  1. 200 g ciasteczek owsianych
  2. 100 g masła
masa
  1. 1 kg twarogu na sernik
  2. 2 szklanki (po 200 ml) puree z malin
  3. 1 tabliczka białej czekolady
  4. 4 łyżki ksylitolu
  5. 7 łyżeczek żelatyny
na wierzch
  1. świeże maliny
  2. obrane i pokruszone pistacje
dodatkowo
  1. forma 18 cm
  2. folia przezroczysta
PRZYGOTOWANIE
  1. Formę wykładamy przeźroczystą folią do pieczenia.
  2. Ciasteczka kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem i wykładamy nim spód formy. Formę chowamy do lodówki.
  3. Maliny miksujemy. Dwie szklanki puree z owoców (2 x po 200 g) przekładamy do garnuszka.
  4. Dodajemy tabliczkę białej czekolady, żelatynę i ksylitol (lub cukier).
  5. Mieszamy wszystko, podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady i żelatyny.
  6. Twaróg przekładamy do dużej misy. Zaczynamy miksować.
  7. Do twarogu dodajemy przestudzone maliny.
  8. Miksujemy całość i wylewamy na spód ciasteczkowy.
  9. Jeśli masy wyjdzie Wam zbyt dużo, przelejcie ją do szklanek :)
  10. Tak przygotowany sernik chłodzimy w lodówce do zastygnięcia całkowitego.
  11. Wierzch sernika ozdabiamy malinami i pistacjami.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.