Brak produktów w koszyku
Jak zrobić sernik na zimno
Mogłabym Wam tu podać kolejny przepis na sernik, a wolę jednak, żebyście wiedzieli jak zrobić sernik na zimno. Bo znając ten sekret wyczarujecie sernik na zimno jaki tylko będziecie chcieli.
Zasad, o których należy pamiętać jest kilka:
*spód to pokruszone ciasteczka z masłem – i hop do lodówki, żadnego pieczenia. Możecie użyć ulubionych ciastek (na ok. 210 g ciastek dajemy 100 g rozpuszczonego masła)
*zazwyczaj używam formy o średnicy 18 cm, dlatego moje ciasta są wyższe, no ale mniejsze
*masa to 1 kg sera i dwie szklanki puree z owoców. Puree z owoców podgrzewam, dodaję słodkość – i tu możecie dodać cukier, cukier brązowy, miód, ksylitol (daję 4 solidne łyżki). Do owoców, ktore podgrzewam dodaję też tabliczkę czekolady – do malin białą. I żelatyna.
*producent żelatyny poleca, by dać 5-6 łyżeczek żelatyny na litr płynu. Na kilogram twarogu i dwie szklanki puree z owoców daję 7 pełnych łyżeczek żelatyny
*na koniec ozdabiamy sernik ulubionymi owocami – kocham dodawać do owoców orzechy – migdały, pistacje itp, ale możecie dodać co chcecie :)
- 200 g ciasteczek owsianych
- 100 g masła
- 1 kg twarogu na sernik
- 2 szklanki (po 200 ml) puree z malin
- 1 tabliczka białej czekolady
- 4 łyżki ksylitolu
- 7 łyżeczek żelatyny
- świeże maliny
- obrane i pokruszone pistacje
- forma 18 cm
- folia przezroczysta
- Formę wykładamy przeźroczystą folią do pieczenia.
- Ciasteczka kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem i wykładamy nim spód formy. Formę chowamy do lodówki.
- Maliny miksujemy. Dwie szklanki puree z owoców (2 x po 200 g) przekładamy do garnuszka.
- Dodajemy tabliczkę białej czekolady, żelatynę i ksylitol (lub cukier).
- Mieszamy wszystko, podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady i żelatyny.
- Twaróg przekładamy do dużej misy. Zaczynamy miksować.
- Do twarogu dodajemy przestudzone maliny.
- Miksujemy całość i wylewamy na spód ciasteczkowy.
- Jeśli masy wyjdzie Wam zbyt dużo, przelejcie ją do szklanek :)
- Tak przygotowany sernik chłodzimy w lodówce do zastygnięcia całkowitego.
- Wierzch sernika ozdabiamy malinami i pistacjami.
Kolor
Wyglada pięknie i na pewno pysznie smakuje.