Brak produktów w koszyku
Zupa z zielonego groszku
Kocham lato nie tylko dlatego, że uwielbiam zbierać piegi. To czas, kiedy na wyciągnięcie ręki mamy produkty pełne witamin. I ten czas chciałabym zatrzymać i korzystać z niego wtedy, kiedy będę miała ochotę. Dlatego właśnie kocham bardzo dobre i sprawdzone sposoby na przechowywanie żywności, a takim według mnie jest mrożenie. Mrożę dosłownie wszystko – i na co dzień, kiedy na bazarkach jesień i zima rozgoszczą się na całego, po mrożone produkty sięgam najczęściej.
Zapraszam po przepis na pyszną i pięknie zieloną zupę z zielonego groszku. I zdradzę Wam sekret – kocham podjadać zamrożony, zielony groszek. Nie jestem w stanie tego wytłumaczyć, ale smakuje jak najlepsze dziwnie pyszne landrynki :)
Zupa z zielonego groszku jest bardzo prosta do przygotowania. Podałam ją z chrupiącą kiełbaską chorizo (możecie użyć salami), łyżką jogurtu i miętą.
#hortex #pyszne #zdrowe #mrożonki #warzywa #zdrowyobiad #szybkiedanie #witaminy #bezkonserwantow #pelnewitamin #latwewprzygotowaniu #szybkoiwygodnie #odmatkinatury
Składniki:
(Dla 2 osób)
Solidna łyżka masła klarowanego
Ząbek czosnku
Cebulka
Opakowanie mrożonego groszku zielonego Hortex
3 kubki bulionu warzywnego
Sól, pieprz
6 plasterków chorizo
Dwie solidne łyżki gęstego jogurtu
Listki mięty
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy tłuszcz – podsmażamy posiekany czosnek i pokrojoną cebulkę.
Kiedy czosnek zacznie pachnieć, a cebulka zeszkli się, wrzucamy groszek zielony.
Mieszamy całość, aż składniki przegryzą się.
Do garnka wlewamy bulion, zmniejszamy gaz i gotujemy zupę ok 7-10 minut.
Po tym czasie miksujemy całość na gładko.
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni podsmażamy kiełbaskę chorizo.
Zupę podajemy z łyżką gęstego jogurtu i podsmażoną kiełbaską chorizo.
Na koniec do zupy dodajemy drobne listki mięty.
Przed podaniem możemy oprószyć zupę Swieżo mielonym pieprzem i solą morską.
BasiaB
Ładne zdjęcia. Takiej zupy jeszcze nie próbowałam ;)