Brak produktów w koszyku
Żurek
Uwielbiam żurek. I choć robię go bardzo często (Karol za nim przepada), najbardziej kojarzy mi się ze Świętami. Dzisiejszy żurek wyszedł genialny – może dlatego, że zajęłam się nim bardzo dokładnie i tylko jemu poświęciłam uwagę :)
To naprawdę prosta zupa, podkręcona najlepszymi dodatkami – chrzanem, śmietaną, czosnkiem i ziołami.
ŻUREK
2015-03-27 12:39:33
SKŁADNIKI
- włoszczyzna
- biała kiełbasa
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- zakwas domowy
- kilka ziemniaków
- pół słoiczka chrzanu
- pół główki czosnku
- suszony grzybek
- jajka ugotowane na twardo ( jedno jajo na talerz)
PRZYGOTOWANIE
- Do garnka wrzucamy kiełbasę, listki laurowe oraz ziele angielskie.
- Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy kiełbasę ok 40 minut, zbieramy szumowiny. Możemy kiełbasę wyjąć (ja zostawiłam).
- Dorzucamy obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, por, seler), całe ząbki czosnku i grzybka.
- Po ok. 20-30 minutach wlewamy zakwas. Na samym końcu dorzucamy ziemniaki. Gotujemy całość, aż warzywa będą miękkie.
- W misce rozrabiamy śmietanę (ok. 3 łyżek) wraz z gorącym wywarem – należy tak zrobić, by śmietana dodana bezpośrednio do zupy nie zważyła się. Rozrabiamy ją więc w misce z wywarem i powolutku dolewamy do garnka.
- Dodajemy pół słoiczka chrzanu, solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli w smaku brakuje Wam czegoś konkretnego, dorzućcie więcej chrzanu i wyciśnijcie czosnek bezpośrednio do zupy.
- Wszystkim składnikom dajemy chwilę, by się przegryzły.
- Żurek podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem oraz posmarowanym masłem chlebem żytnim na zakwasie.
- Czasami podsmażam na patelni cebulę, ugotowaną kiełbasę i wędzony boczek i wszystko to dodaję do zupy. Ta propozycja jest równie pyszna.
- Pozdrowienia :)
- Asia
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz