Kokosowo-pomarańczowy krem z dyni

Krem-z-dyni-z-mlekiem-kokosowym

Sprawa jest prosta – pieczemy dynię, miksujemy ją wraz z bulionem i dodajemy mleko kokosowe. I już.

Ale żeby nie było zbyt łatwo, upieczemy dynię w soku pomarańczowym z dodatkiem ziół, imbiru,  i soli morskiej.

Będzie pysznie :)

KOKOSOWY KREM Z DYNI
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 15 min
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 15 min
SKŁADNIKI
  1. 1 średnia dynia (np. Hokkaido)*
  2. 4 łyżki oliwy z oliwek
  3. szklanka soku pomarańczowego
  4. sól morska
  5. 3 cm korzenia imbiru
  6. 2 ząbki czosnku
  7. świeże zioła (np. oregano)
  8. 2-3 szklanki bulionu
  9. puszka mleka kokosowego
  10. garść chipsów kokosowych (opcjonalnie)
  11. sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
  1. Dynię Hokkaido* myjemy, tniemy na dowolne kawałki, usuwamy pestki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  2. Polewamy dynię oliwą i sokiem pomarańczowym. Dodajemy plastry imbiru i czosnku. Oprószamy wszystko solą morską i ziołami.
  3. Dynię pieczemy godzinę w 200 stopniach.
  4. Bulion podgrzewamy na małym gazie, dodajemy do niego upieczoną dynię wraz z całym sosem i dodatkami z pieczenia. Dodajemy również pół puszki mleka kokosowego.
  5. Mieszamy całość i trzymamy ok. 10 minut na małym gazie.
  6. Zupę dokładnie miksujemy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
  7. Zupę krem z dyni podajemy wraz z lekko uprażonymi chipsami kokosowymi (opcjonalnie) oraz obowiązkowo z łyżką mleka kokosowego.
  8. Smacznego :)
Uwagi
  1. Dynię Hokkaido po upieczeniu wykorzystujemy wraz ze skórką. Możemy całość od razu zmiksować.
  2. Jeśli użyjecie innego rodzaju dyni, po upieczeniu oddzielcie miąższ od skórki. Zmiksujcie sam miąższ, a skórkę wyrzućcie.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
pieczona-dynia dynia-pieczona-w-soku-pomarańczowym

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *