KUP AUTORSKĄ KSIĄŻKĘ O NALEWKACH JOANNY MATYJEK :)
Porterówka smakiem przypomina cukierki kukułki. Ciemna, lekko słodka i mocna… Taka jest ulubiona nalewka mojego Taty – PORTERÓWKA.
Przepis na Porterówkę rodem z Rościna, podobno podbił serce (i głowę) niejednego sąsiada!
Dziś Porterówka w naszych ulubionych kieliszkach podbija nas, rodzinnie.
Porterówka jest bardzo prosta do zrobienia, możną ją pić już po 2, 3 dniach, jednak nabiera wartości, jeśli postoi dłużej.
- 2 butelki ciemnego piwa typu porter
- kubek cukru (200 g)
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- opakowanie cukru waniliowego
- garść rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 0,5 l spirytusu (ewentualnie wódki)
- Do garnuszka wlewamy piwo, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i podgrzewamy (max do 40 stopni) na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru.
- Kiedy cukier się rozpuści, a piwo wyszumi (zniknie piana), dodajemy miód, kawę rozpuszczalną oraz rodzynki.
- Wszystko mieszamy do połączenia się składników, następnie lekko studzimy i przelewamy do słoja.
- Zalewamy alkoholem - spirytusem lub wódką (w zależności od tego czy porterówka ma podbić Wasze serce czy głowę :-)
- W słoju trzymamy porterówkę około dwóch dni - ważne, by smaki się przegryzły. Oczywiście, im dłużej, tym lepiej.
- Powodzenia!
- Asia
- Pamiętajcie - najpierw porterówkę zlewamy do słoja (z rodzynkami), na kilka dni.
- Po tym czasie ląduje w butelkach/karafkach. Najlepiej przefiltrowana !
ania ile tego cukru kubek to znaczy 250
Kubek to 200 g cukru :) Już dopisuję, pozdrowienia :)
Zrobilem wg przepisu ale dodalem pare gozdzikow i trzy zmielone ziela angielskie ( delikatna nuta korzenna ) i jest rewelacja.Super przepis….w sam raz na zimowe wieczory na Swieta. Wszystkim nalewkowiczom zycze milego degustowania i Wesolych Swiat Bozegonarodzenia.
Dzień dobry! Dziękuję za wiadomość. Też taką zrobię i to będzie pretekst do poprawy zdjęć :) Serdeczne pozdrowienia i Wesołych Świąt! :)
Jakiej mocy ma być spirytus? :)
Standard (95%)
Ale po co go mieszać z wodą? Przy tych proporcjach 0.5l spirytusu, 1l piwa, i tak wyjdzie około 30-35%
Racja, zadnej wody :)
I ja już zrobiłem. Żona z koleżankami jest w górach na obozie i wszystkie są zachwycone smakiem.
Pozdrowienia dla Taty za przepis.
Bardzo dziękuję za komentarz :) Przekażę Tacie :)
Jaki cukier zwykły czy czcinowy?
Trzcinowy
Robie nalewkę już kolejny raz wg przepisu Twojego taty i za kazdym razem jestem wniebowzięty degustując ten trunek . DZIĘKI
O proszę :) Dziękuję za super komentarz :) Pozdrowienia :)
Staraj się próbować na trzeźwo….
Super……..Ja dodaję sok z jednej cytryny…….Smacznego…
Na zdrowie :)
Nalewka dopiero co zrobiona, ale już smakuje wyśmienicie! Wyszła za pierwszym razem, polecam każdemu!!!
dziękuję za wspaniały komentarz! :)
Właśnie robię:) tylko niestety z wódeczka bo w Szwecji nie ma spirytusu
Może być :) Też czasami daję wódkę. Jak poszło?
Ja dodaje 3 paski (ok.3-4) laski wanilii, 2 -3 goźdźiki, nie gotować tylko podgrzać, cukier trzcinowy brązowy bio lub nierafinowany, a dla znawców Panów, zamiast kawy: ok 3 cm kwadratowych rozwiniętego liscia z cygara kubańskiego, pokruszyć i moczyć ok 15 min. w 50 ml cieplej wody, odlać przez sitko. Lekko podgrzac wódkę 50 ml, dodać to co zostało na sitku i macerowac przez 15 min ,
przelać przez gazę (złożoną na dwa) odciek dodać do porterówki przed rozlaniem do butelek – nuta południowej Kuby.
Brzmi kapitalnie! Dziękuję za super komentarz :)
Robię trzeci raz. Tym razem podwajam ilość składników.
Wszyscy zachwyceni :)
Dzięki za przepis.
Ale się cieszę! Dziękuję za wieści :) Wszystkiego dobrego! :)
Kurczę robię z podwójnej porcji i nie pamiętam czy dałem jeden kubek cukru czy 2. Ah ta moja głowa . Mam nadzieję, że nie będzie gorzka
i jak? :)
A jakby dodać nieco kardamonu
Można eksperymentować, zachęcam bardzo :)
Ja dodałem jeszcze goździki i pomarańcza i zostawiam w słoju na tydzień :-)
Hej właśnie zalalem spirytusem w sloju, robie pierwszy raz porterówke i wybralem ten przepis☺ mam pytanie słoik zakrecamy i dajemy do ciemnego miejsca czy moze byc w jasnym? W cieple czy raczej w chlodzie? Po zalaniu spirytusem pachnie mocno mocno az oczy wypala😁😁😁
Cześć :) Ja trzymam słoje w ciemnej, chłodniejszej niż inne pomieszczenia spiżarni :) Koniecznie daj znać jaka wyszła :))
Właśnie przelałem przez gaze do butelek. Wnisoki:
Kolor przepiękny, czarny, wyrazisty😁
Smak obłędnie wybitny w życiu czegoś takiego nie piłem, to trzeba opatentować😁
Szkoda że nie można tu zdjęć dodać.
Pod koniec marca córka kończy dwa latka będzie niebiański poczęstunek😁
Ciekawi mnie opinia gości😁
Przepis rewelacja, dodałem pare goździków które podkreciły smak😀
Dziękuję pozdrawim
P.s Lubię eksperymenty ten dał mi zapał do zrobienia czegoś nowego😁
Panie Pawle! Z całego serca dziękuję za piękny komentarz. Dziś opowiadałam o Panu mojemu Tacie, przesyła pozdrowienia :) Proszę podesłać zdjęcia na maila: joanna.matyjek@gmail.com, z chęcią podzielę się nimi i Pana opinią na moim garowym facebooku ;) Pozdrowienia i ucałowania dla Córeczki :)
Hej ,
chciałam sie pochwalić,
Zrobiliśmy z mężem porterówke jakiś miesiąc temu, dziś szykujemy sie na nową produkcję 😃 Mieliśmy w sobotę gości z różnych stron Polski, wszyscy zachwyceni, poddani testowi co to jest nie mogli zgadnąć składników . Wszyscy proszą o przepis.
Dziękujemy za nowe doznania 😃
cudownie! Bardzo się cieszę i dziękuję za wieści :)
Wyprodukowaliśmy porterówkę wg powyższego przepisu zmniejszając o połowę ilość cukru. Wyszła dobra ale wg mnie i tak zbyt słodka. W następnej próbie zlikwidowaliśmy cukier zupełnie natomiast zwiększyliśmy ilość miodu i kawy. Dla mnie -doskonała jeśli ktoś nie lubi zbyt słodko.
Tak to już jest ze smakami, że trzeba robić pod siebie :) Bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że udało się wypracować ten NAJ smak. Przekażę Tacie :) Pozdrowienia!
Witam,
Czy polecasz jakąś konkretną markę porteru? Albo inaczej, czy stosować raczej porter mocniejszy (24* plato) czy słabszy (18* plato). No i czy 2 butelki po 500 ml czy po 330 ml?
Najpopularniejszy na rynku jest porter 24* w butelkach 330ml z GŻ. Nada się? :-)
Porterówkę piliśmy za studenckich czasów, wspaniałe wspomnienia…
Dobry wieczór! Mój Tata też używa portera GŻ :) Kupuje butelki po 330 ml. Czekam na wieści jak poszło! :)
Dzien dobry a jaką dajecie kawę do tego? ja chce zrobic 3 piwa 0,5 l zywiec porter na 1l spirytu czy to nie będzie siekiera? Nalewka przeznaczona dla studentów
Dzień dobry :) Tata podpowiada, że na spirytusie to po sesji, przed sesją nie poleca :)) Oj, będzie siekiera :) Kawę proszę dać dobrej jakości. Czekam na wieści jak poszło :)
Przepyszna ta porterowka, dzisiaj robie czwarty raz dokladnie wg przepisu. No z tego trzy razy z podwojeniem ilości ☺ bo taki literek to znika w lot. Daję spirytus.
Pozdrawiam.
Dziękuję za wspaniały komentarz, przekażę Tacie <3
A co myślisz – i Tata rzecz jasna, o tym aby zamienić kawę rozpuszczalną (no gardzę nią niesamowicie) na mocne espresso albo i dwa z lepszej Arabici?
Pozdrawiam serdecznie
Uważam to za fantastyczny pomysł! :)
Pani Joanno zrobilem tak jak mowilem z 3 porterow na liter spirolu(wedlug kalkulatora to okolo 42%) bez kawy ale z miodem prosto z ula nie wyszla taka siekiera pije sie bez przepity ale nóżki upitala robilem 7 raz porterowke ale ten przepis najlepszy dziś robie z kawą mam juz zlecenia na 20 litrów pozdrawiam Artur
Panie Arturze! Dziękuję za obłędny komentarz <3
porterówka porterówką, ale mi podobają się kielonki ;-)
pamiętasz skąd je masz? możęsz namiary podać?
A dziękuję bardzo :) To kieliszki mojego Taty, ma je ze staroci i właśnie na starociach najczęściej można je dostrzec. Wiem też, że Tacie zbił się kiedyś jeden kieliszek i pisał do jakiejś firmy z prośbą o jeden. I dostał. Zapytam i dam znać :) Dobrego dnia!
Kawa rozpuszczalna? Profanacja dobrego napoju. Ludzie opanujta się!
Jak ja nie lubię takich komentarzy… Przecież nikt nikogo do niczego nie zmusza. To jest przepis stary jak świat i od zawsze dajemy kawę rozpuszczalną. Proszę dać taką, jak Pan lubi – wojna nie wybuchnie z tego powodu :) Powodzenia!
No i masz!
Witam. 2 butelki Porter 0.5 czy 0.330?
Dzień dobry – 0.33
pozdrowienia :)
Witam,mam pytanko, ten cukier waniliowy polowanie o jakiej wadze? Pozdrawiam
Standardowe opakowanie ok 15 g :)
Po przeczytaniu przepisu i komentarzy podjąłem decyzję – robię porterówkę.
Dam znać na forum jakie efekty.
Czekam z niecierpliwością :)
W przepisie jest cukier waniliowy. A czy może być taki zwykły wanilinowy, który daje się do ciasta? I czy nalewka po przelaniu do słoika ma być w nim szczelnie zamknięta czy słoik ma być otwarty?
może być taki z prawdziwą wanilią (Kamis taki ma), ewentualnie wnailinowy. Słoik ma być zamknięty :)
Witam przesadziłem z ilością porterówka i nie mam w co ją wlać mogę pozostawić ją w garnku i przykryć??
Dzień dobry,
można przelać do mniejszych słoików, ewentualnie garnek + szczelna przykrywka :)
Po podgrzaniu podpalamy i za chwilkę zagaszam pokrywką .polecam nalewkę z czeremchy.
dziękuję :)
Witam. Dzisiaj zrobiłem pierwszy raz dokładnie według przepisu czekam z niecierpliwością na efekty . Pozdrawiam wszystkich miłośników nalewek
Dzień dobry! Dziękuję za komentarz i czekam na wieści :)
Ja dodalem swiezego imbiru jest super
o, nieźle :)
Kłaniam się nisko :)
Dawno, dawno temu, uraczono mnie na Mazurach porterówką….
Trunek był wybitnie zacny i posiadał magiczne właściwości, zaginające czasoprzestrzeń.
Przekonałem się wówczas, jak bardzo daleko jest od wieczora, przez 25 metrów, do świtu… ;)
Lekko zmodyfikowałem przepis:
-3xporter
-300g cukier
-4,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-2x cukier waniliowy
-1,5 garści rodzynek
-3 łyżki miodu
-480 ml spirytus
-200 ml wódka
Joanno, jest taki program na H2, „Wykute w ogniu”.
Tam wykuwają różne tnące zabawki.
Jak żelastwo przejdzie test, juror mówi „twoje ostrze zabija”
Sparafrazuję: ten trunek mocno trzepie ;)
Podziękowania za zacny przepis :)
Uwielbiam takie komentarze! Serdeczne dzięki :) A program znam i czasami oglądam :) Pozdrowienia!
Do usług:) Trunek leżakuje, choć nieco zdegustowany ;) Taka troszkę lukulka, ale zacna i wręcz wyborna:)
Mogę się odwdzieczyć przepisami na pigwówkę.
Pozdrowienia i uklony :)
(kukułka miało być, sorki:))
pozdrowienia i Wesolych Świat :)
Porteru 0.5 czy 0.3?
o,5
Dziekuje za przepis juz lezakuje i czeka na swieta
na zdrówko :)
Była to pierwsza nalewka jaką zrobiłem w życiu, tylko aby uzyskać większą ilość o 100% uzyskując 3 litry nalewki. Każdy w domu jak i znajomi ze studiów są zachwyceni smakiem. Polecam ten przepis i pozdrawiam
wielkie dzięki za super wieści! :*
Witam. Interesuje mnie, czy słoik zakręcamy „na głucho”, czy do oporu?
Zakręcamy go tak najzwyczajniej w świecie bez siłownia się :)
Żyją jeszcze, którzy pili „fabryczną” z Polmosu. Też była dobra. Ktoś zna recepturę?
:) Tata mój mówi, że niestety nie zna :)
Proszę podawajcie dokładnie ile portera dajecie albo jakie butelki czy 330 czy 500 to ma krytyczny wpływ na proporcje przepisów.
W głównym przepisie też nie wiadomo ile ml portera trzeba dać.
330 ml, pozdr.
Mam pytanie? Do czego użyć rodzynki
Na przykład do sernika :)
Zaciekawiony efektem zdecydowałem się użyć „Piramidkę smaku do grzanego wina” z Lidla – goździki, cynamon i anyż gwiazdkowy. Użyłem również trzy butelki piwa marki Żywiec Porter 9,5% i dodałem jedną butelkę piwa Komes Porter Bałtycki 9%. Smak znacząco różni się od Żywieckiego i dodatkowo ma posmak spalonego pniaka, ale mimo to jest słodszy, aksamitny i bardziej karmelowy. Rozpędziłem się i zapomniałem, że nie mam tyle spirytusu, więc dopełniam bimbrem i wódką. Trzymam kciuki ;D
Nie wiedziałam, ze lidl ma taka piramidkę. To super połączenie przypraw, swietny pomysł :)
Witam!
Jestem kompletnym amatorem więc lepiej spytać fachowców :)
0.5l spirytusu wcześniej rozcieńczamy zanim dodamy do podgrzanego portera?
Jeżeli rozcieńczamy to w jakich ilościach? Pozdrawiam :)
Nie rozcieńczamy :)
zapoznałem się przepisem i wykorzystam „inne dobre rady”. Posiadam domowy
spirytus 70% który jest dużo lepszy do prawdziwych domowych nalewek.
Zabieram się do roboty.
pozdrawiam
Kuba
Trzymam kciuki, prosze dać znać jak poszło :)
Pyszna porteróweczka.Uraczyłam towarzystwo w psim parku.Wszystkim b.smakowało i zabierają się do produkcji.Dzięki za fantastyczny przepis
o jak super :)) a który to psi park? Też chodzę z Lejusią do takiego :))
Cześć Wszystkim, napisze jedno HIT!!! 😀
Cześć! Dzięki za wieści <3
Okres świąteczno-noworoczny bez tej porterówki to jak lato bez słońca. Trzeci rok zawsze w grudniu robię wg tego przepisu. To już taka tradycja. A największy problem jest taki że niezależnie ile zrobię – do nowego roku już nic się nie uchowa… Ehhhh. Pozdrawiam i Wesołych Świąt
Wesołych Świat <3
ten przepis jest meeegaaa !!!! dziekuje i wesolych szczodrych godow ;)
dziękuję :)) Wesołych Świąt <3
Wczoraj zrobiłam porterowke z 2 porcji, okazało się ze nie mam tak dużego słoja i zostawiłam ja w garnku przykryta pokrywka.
Czy będzie ok? Czy alkohol nie wywietrzeje?
Garnek musi być szczelnie zamknięty lub bardzo dobrze przykryty, wtedy będzie ok :)
Przepis na nalewkę ciekawy, ale pierwszy raz widzę żeby w takim przepisie występowała kawa. W jakim celu dodaje się tą kawę? Zazwyczaj kofeina i alkohol nie powinny iść w parze.
To bardzo stary przepis mojego Taty i taką wlasnie kawę dodaje się po to, by uzyskać mocniejszy smak. Ale też porterówka doczekała się wielu swoich wersji, proszę próbować :)
Mikstura podgrzana. Teraz się studzi, potem spirytus i do spiżarni. Jak długo wytrzymaliscie z leżakowanie trunku? :)
bardzo dobry napitek, raz zrobiony dawno wypity, teraz będę robić znów na wielkanoc żeby była. Wersja ze spirytem, zielem angielskim oraz porterem z żywca 2×0.5l. Dla mnie w sam raz, żona mówi, że mocne ;) Pozdrwiam
Cieszę się! Dziękuję za komentarz, pozdrowienia dla Małżonki :) asia
Zastanawiam się, czy kawa rozpuszczalna może zostać zastąpiona ziarnami kawy?
Dzień dobry, bardzo chciałabym zrobić tą naleweczkę jak na pierwszy raz. Skusiły mnie te wszystkie komentarze tutaj ;) ale mam pytanko… w jaki słój powinnam się wyposażyć? to ma być parulitrowy słój szklany na zakrętkę? I jeśli leżałoby to z tydzień to cały czas z tymi rodzynkami, czy wyjąć je, znów na parę dni zostawić i dopiero potem rozlać?
Dziękuję serdecznie za odpowiedź ;)
Dzień dobry,
proszę kupić duży słój ze szklaną pokrywką, może też być nakrętka :) Rodzynki proszę zostawić, czekam na wieści :)
Proszę o podanie proporcji piwa, cukru i cukru waniliowego do 0,7 litra wódki 42%. Z góry dziękuję :-)
Dzień dobry.
Zrobiłem „Porterówkę” ,niebo w gębie. Rodzina przyjechała z wysp i córki z zięciem są zachwycone smakiem . Jak tylko odwiedzają nas goście to częstuję i każdy jest zaskoczony tym aromatem i niespotykanym smakiem. Dodam , że zamiast zwykłego cukru daję cukier trzcinowy oraz dodaję połowę kory cynamonu , jest wspaniały trunek.
Muszę zrobić nowe zapasy,bo się wyczerpały. Bardzo dziękuję za przepis ,pozdrawiam serdecznie.
dziękuję za komentarz <3
Ratunku…..
Proszę Was o pomoc zrobiłam porteorowke dałam litr spirytusu, 3 piwa po 0,5 Żywiec Porter dałam 7 łyżek miodu i jakieś 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, półtorej torebki cukry waniliwowgo. Po 3 dniach spróbowałam i wyszła mi za mocna… Mogę coś z nią zrobić aby zmniejszyc %%% błagam Was o pomoc szkoda mi tego wylewac… :-(
Prosze się nie denerwować :) prosze spróbować mała ilość rozcieńczyć woda lub kawa – co będzie Pani bardziej pasowało :)
Tzn ile mam dolać tej wody lub kawy? Co lepiej dodać według Pani lub Pani Taty?
Bardzo dziękuję za odpisanie bo już myślałam że się poddam z nalewkami gdyż jest to moja pierwsza:-)
Dodać jeszcze może cukru waniliowego? Lub zwykłego?
Prosze zrobic próbę na małej ilości – i z kawa i z woda i cukrem. I wg własnych upodobań zdecydować :)
Dziękuję za odpowiedź, jeśli na litr porterówka dam 5 łyżeczek kawy to będzie troszkę słabsza? Nie chce dodawać zabaradzo cukru bo jesteśmy z Tych co wola zdecydowanie mniej słodkie:-)
Olu, musisz dać kawę w postaci płynnej. Musisz rozrzedzić nalewkę skoro jest dla Ciebie za mocna. Na litr porterówki daj 200 ml kawy. asia
Dobrze, dziękuję za podpowiedź czyli wody nie muszę dokładać wystarczy jak dam kawę? Będzie łagodniejsze?
Dziś robię :-) dziękuję za przepis
Witam. Czy porterozna zastapic Guinness piwem?
Można :)
Wszystko zrobione zgodnie z przepisem, niestety cos mi nie pasuje. NIe wiem czy to kawa psuje smak czy moze za mocne ze spirytusem. Moja mama za to zachwycona. Powiedziala ze lepszej nie pila.
Szanowna Pani,
Czy jeżeli pominę miód uczynię nalewkę bardziej wytrawną?
Zdecydowanie :)
Witam. Ja zamiast kawy rozpuszczaknej dodałem mocną kawusię z ekspresu. Aromat „zabija”podniebienie. I troszkę mniej cukru. Właśnie kończę kolejną porcję żonie na „Dzień Kobiet”. Poszaleją kobitki przy takim truneczku😁
super pomysł :)
Dziś zrobiłem porterówkę z Twojego przepisu, jako że nie miałem spirytusu-wiadomo braki w sklepach, odparowałem porter-2 butelki, na patelni do uzyskania efektu gęstej emulsji, emulsja i reszta składników do słoja, trochę mieszania i efekt jest MEGA SUPER, mocna w czarta, do wieczornej dezynfekcji koronaświrusa będzie jak znalazł, pozdrawiam serdecznie
Dzięki za komentarz :) koronaświrus :)))
Jeśli kawę rozpuszczalną chciałbym zastąpić espresso to 3 łyżeczki kawy to ile to jest filiżanek espresso?
3 malusieńkie porcje mocnego espresso będą idealne :)
Hej wszystkim!
Potrzebuję pomocy w obliczeniu mocy swojej porterówki (tak „pi razy drzwi” nawet) :)
składniki:
0.5 l spiritusu 95%
2.0 l portera 8%
650 g cukru trzcinowego
30 g cukru wanilinowego
Ktoś potrafiłby określić mniej więcej, ilo-procentowa nalewka mi wyszła?
z góry dzięki!
Pozdro dla wszystkich porterówko-maniaków :D
Dzień dobry :) +\- 25% :)
Witam . Czy 2 portery na 0.9 L spirytusu nie będzie za mało ? Chodzi mi o to ,aby wyszła nalewajka ponad 40 %.
Tak sobie pomyślałem, aby dodać jeszcze KARMI .
Z 0,5 l spirytusu i 1 l piwa wyjdzie nalewka o mocy ok 30/35%. Dodałabym karmi, bo może dać super karmelowego posmaku :)
Wspaniała nalewka, która już na stałe u mnie zagościła. Robię ją z 1,5 litra spirytusu i 3 litrów piwa porter. Wlewam to wszystko do pięciolitrowego gąsiorka, dodaję dodatkowo trochę kory cynamonu. Zamiast kawy rozpuszczalnej – jedno espresso.
Joanno zdrowie Twoje i Twojego Taty!!!
Bardzo, bardzo dziękuje :)
Jak zwykle smaczna. Dodałem szczyptę cynamonu dla korzennego smaku. Wyszło rewelacyjnie. Dziękuje
super pomysł, dziękuję :)