Ulubiona nalewka mojego Taty – Porterówka

porterówka

KUP AUTORSKĄ KSIĄŻKĘ O NALEWKACH JOANNY MATYJEK :)

 


Porterówka smakiem przypomina cukierki kukułki. Ciemna, lekko słodka i mocna… Taka jest ulubiona nalewka mojego Taty – PORTERÓWKA.

Przepis na Porterówkę rodem z Rościna, podobno podbił serce (i głowę) niejednego sąsiada!

Dziś Porterówka w naszych ulubionych kieliszkach podbija nas, rodzinnie.

Porterówka jest bardzo prosta do zrobienia, możną ją pić już po 2, 3 dniach, jednak nabiera wartości, jeśli postoi dłużej.

 

Porterówka
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 2 butelki ciemnego piwa typu porter
  2. kubek cukru (200 g)
  3. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  4. opakowanie cukru waniliowego
  5. garść rodzynek
  6. 2 łyżki miodu
  7. 0,5 l spirytusu (ewentualnie wódki)
PRZYGOTOWANIE
  1. Do garnuszka wlewamy piwo, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i podgrzewamy (max do 40 stopni) na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru.
  2. Kiedy cukier się rozpuści, a piwo wyszumi (zniknie piana), dodajemy miód,  kawę rozpuszczalną oraz rodzynki.
  3. Wszystko mieszamy do połączenia się składników, następnie lekko studzimy i przelewamy do słoja.
  4. Zalewamy alkoholem - spirytusem lub wódką (w zależności od tego czy porterówka ma podbić Wasze serce czy głowę :-)
  5. W słoju trzymamy porterówkę około dwóch dni - ważne, by smaki się przegryzły. Oczywiście, im dłużej, tym lepiej.
  6. Powodzenia!
  7. Asia
Uwagi
  1. Pamiętajcie - najpierw porterówkę zlewamy do słoja (z rodzynkami), na kilka dni.
  2. Po tym czasie ląduje w butelkach/karafkach. Najlepiej przefiltrowana !
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

 porterówka porterówka porterówka

144 Komentarzy

  • baraniak sylwia

    ania ile tego cukru kubek to znaczy 250

  • Damano

    Zrobilem wg przepisu ale dodalem pare gozdzikow i trzy zmielone ziela angielskie ( delikatna nuta korzenna ) i jest rewelacja.Super przepis….w sam raz na zimowe wieczory na Swieta. Wszystkim nalewkowiczom zycze milego degustowania i Wesolych Swiat Bozegonarodzenia.

  • mkuc

    I ja już zrobiłem. Żona z koleżankami jest w górach na obozie i wszystkie są zachwycone smakiem.
    Pozdrowienia dla Taty za przepis.

  • QBA

    Super……..Ja dodaję sok z jednej cytryny…….Smacznego…

  • Sylwia

    Nalewka dopiero co zrobiona, ale już smakuje wyśmienicie! Wyszła za pierwszym razem, polecam każdemu!!!

  • Mirek

    Ja dodaje 3 paski (ok.3-4) laski wanilii, 2 -3 goźdźiki, nie gotować tylko podgrzać, cukier trzcinowy brązowy bio lub nierafinowany, a dla znawców Panów, zamiast kawy: ok 3 cm kwadratowych rozwiniętego liscia z cygara kubańskiego, pokruszyć i moczyć ok 15 min. w 50 ml cieplej wody, odlać przez sitko. Lekko podgrzac wódkę 50 ml, dodać to co zostało na sitku i macerowac przez 15 min ,
    przelać przez gazę (złożoną na dwa) odciek dodać do porterówki przed rozlaniem do butelek – nuta południowej Kuby.

  • Kret

    Robię trzeci raz. Tym razem podwajam ilość składników.
    Wszyscy zachwyceni :)
    Dzięki za przepis.

  • Dobro

    Kurczę robię z podwójnej porcji i nie pamiętam czy dałem jeden kubek cukru czy 2. Ah ta moja głowa . Mam nadzieję, że nie będzie gorzka

  • Marcin

    Ja dodałem jeszcze goździki i pomarańcza i zostawiam w słoju na tydzień :-)

  • Cycu

    Hej właśnie zalalem spirytusem w sloju, robie pierwszy raz porterówke i wybralem ten przepis☺ mam pytanie słoik zakrecamy i dajemy do ciemnego miejsca czy moze byc w jasnym? W cieple czy raczej w chlodzie? Po zalaniu spirytusem pachnie mocno mocno az oczy wypala???

    • Joanna

      Cześć :) Ja trzymam słoje w ciemnej, chłodniejszej niż inne pomieszczenia spiżarni :) Koniecznie daj znać jaka wyszła :))

  • Cycu

    Właśnie przelałem przez gaze do butelek. Wnisoki:
    Kolor przepiękny, czarny, wyrazisty?
    Smak obłędnie wybitny w życiu czegoś takiego nie piłem, to trzeba opatentować?

    Szkoda że nie można tu zdjęć dodać.

    Pod koniec marca córka kończy dwa latka będzie niebiański poczęstunek?
    Ciekawi mnie opinia gości?

    Przepis rewelacja, dodałem pare goździków które podkreciły smak?

    Dziękuję pozdrawim

    P.s Lubię eksperymenty ten dał mi zapał do zrobienia czegoś nowego?

    • Joanna

      Panie Pawle! Z całego serca dziękuję za piękny komentarz. Dziś opowiadałam o Panu mojemu Tacie, przesyła pozdrowienia :) Proszę podesłać zdjęcia na maila: joanna.matyjek@gmail.com, z chęcią podzielę się nimi i Pana opinią na moim garowym facebooku ;) Pozdrowienia i ucałowania dla Córeczki :)

  • Iska

    Hej ,
    chciałam sie pochwalić,
    Zrobiliśmy z mężem porterówke jakiś miesiąc temu, dziś szykujemy sie na nową produkcję ? Mieliśmy w sobotę gości z różnych stron Polski, wszyscy zachwyceni, poddani testowi co to jest nie mogli zgadnąć składników . Wszyscy proszą o przepis.
    Dziękujemy za nowe doznania ?

  • White Whale

    Wyprodukowaliśmy porterówkę wg powyższego przepisu zmniejszając o połowę ilość cukru. Wyszła dobra ale wg mnie i tak zbyt słodka. W następnej próbie zlikwidowaliśmy cukier zupełnie natomiast zwiększyliśmy ilość miodu i kawy. Dla mnie -doskonała jeśli ktoś nie lubi zbyt słodko.

    • Joanna

      Tak to już jest ze smakami, że trzeba robić pod siebie :) Bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że udało się wypracować ten NAJ smak. Przekażę Tacie :) Pozdrowienia!

  • Mirek

    Witam,

    Czy polecasz jakąś konkretną markę porteru? Albo inaczej, czy stosować raczej porter mocniejszy (24* plato) czy słabszy (18* plato). No i czy 2 butelki po 500 ml czy po 330 ml?
    Najpopularniejszy na rynku jest porter 24* w butelkach 330ml z GŻ. Nada się? :-)
    Porterówkę piliśmy za studenckich czasów, wspaniałe wspomnienia…

    • Joanna

      Dobry wieczór! Mój Tata też używa portera GŻ :) Kupuje butelki po 330 ml. Czekam na wieści jak poszło! :)

  • Arturo

    Dzien dobry a jaką dajecie kawę do tego? ja chce zrobic 3 piwa 0,5 l zywiec porter na 1l spirytu czy to nie będzie siekiera? Nalewka przeznaczona dla studentów

    • Joanna

      Dzień dobry :) Tata podpowiada, że na spirytusie to po sesji, przed sesją nie poleca :)) Oj, będzie siekiera :) Kawę proszę dać dobrej jakości. Czekam na wieści jak poszło :)

  • Asia

    Przepyszna ta porterowka, dzisiaj robie czwarty raz dokladnie wg przepisu. No z tego trzy razy z podwojeniem ilości ☺ bo taki literek to znika w lot. Daję spirytus.
    Pozdrawiam.

  • Asia

    A co myślisz – i Tata rzecz jasna, o tym aby zamienić kawę rozpuszczalną (no gardzę nią niesamowicie) na mocne espresso albo i dwa z lepszej Arabici?
    Pozdrawiam serdecznie

  • Arturo

    Pani Joanno zrobilem tak jak mowilem z 3 porterow na liter spirolu(wedlug kalkulatora to okolo 42%) bez kawy ale z miodem prosto z ula nie wyszla taka siekiera pije sie bez przepity ale nóżki upitala robilem 7 raz porterowke ale ten przepis najlepszy dziś robie z kawą mam juz zlecenia na 20 litrów pozdrawiam Artur

  • Migu

    porterówka porterówką, ale mi podobają się kielonki ;-)
    pamiętasz skąd je masz? możęsz namiary podać?

    • Joanna

      A dziękuję bardzo :) To kieliszki mojego Taty, ma je ze staroci i właśnie na starociach najczęściej można je dostrzec. Wiem też, że Tacie zbił się kiedyś jeden kieliszek i pisał do jakiejś firmy z prośbą o jeden. I dostał. Zapytam i dam znać :) Dobrego dnia!

  • chris

    Kawa rozpuszczalna? Profanacja dobrego napoju. Ludzie opanujta się!

    • Joanna

      Jak ja nie lubię takich komentarzy… Przecież nikt nikogo do niczego nie zmusza. To jest przepis stary jak świat i od zawsze dajemy kawę rozpuszczalną. Proszę dać taką, jak Pan lubi – wojna nie wybuchnie z tego powodu :) Powodzenia!

  • Krasq

    Witam. 2 butelki Porter 0.5 czy 0.330?

  • Pawel

    Witam,mam pytanko, ten cukier waniliowy polowanie o jakiej wadze? Pozdrawiam

  • Tomek

    Po przeczytaniu przepisu i komentarzy podjąłem decyzję – robię porterówkę.
    Dam znać na forum jakie efekty.

  • Justyna

    W przepisie jest cukier waniliowy. A czy może być taki zwykły wanilinowy, który daje się do ciasta? I czy nalewka po przelaniu do słoika ma być w nim szczelnie zamknięta czy słoik ma być otwarty?

  • Jaro

    Witam przesadziłem z ilością porterówka i nie mam w co ją wlać mogę pozostawić ją w garnku i przykryć??

  • Leszek

    Po podgrzaniu podpalamy i za chwilkę zagaszam pokrywką .polecam nalewkę z czeremchy.

  • Roberto

    Witam. Dzisiaj zrobiłem pierwszy raz dokładnie według przepisu czekam z niecierpliwością na efekty . Pozdrawiam wszystkich miłośników nalewek

  • Marek

    Ja dodalem swiezego imbiru jest super

  • Marcin

    Kłaniam się nisko :)
    Dawno, dawno temu, uraczono mnie na Mazurach porterówką….
    Trunek był wybitnie zacny i posiadał magiczne właściwości, zaginające czasoprzestrzeń.
    Przekonałem się wówczas, jak bardzo daleko jest od wieczora, przez 25 metrów, do świtu… ;)

    Lekko zmodyfikowałem przepis:
    -3xporter
    -300g cukier
    -4,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    -2x cukier waniliowy
    -1,5 garści rodzynek
    -3 łyżki miodu
    -480 ml spirytus
    -200 ml wódka

    Joanno, jest taki program na H2, “Wykute w ogniu”.
    Tam wykuwają różne tnące zabawki.
    Jak żelastwo przejdzie test, juror mówi “twoje ostrze zabija”

    Sparafrazuję: ten trunek mocno trzepie ;)

    Podziękowania za zacny przepis :)

  • Schiller

    Dziekuje za przepis juz lezakuje i czeka na swieta

  • Kuba

    Była to pierwsza nalewka jaką zrobiłem w życiu, tylko aby uzyskać większą ilość o 100% uzyskując 3 litry nalewki. Każdy w domu jak i znajomi ze studiów są zachwyceni smakiem. Polecam ten przepis i pozdrawiam

  • Patryk

    Witam. Interesuje mnie, czy słoik zakręcamy “na głucho”, czy do oporu?

  • pbrus

    Żyją jeszcze, którzy pili “fabryczną” z Polmosu. Też była dobra. Ktoś zna recepturę?

  • mojojojo

    Proszę podawajcie dokładnie ile portera dajecie albo jakie butelki czy 330 czy 500 to ma krytyczny wpływ na proporcje przepisów.

    W głównym przepisie też nie wiadomo ile ml portera trzeba dać.

  • Paweł

    Mam pytanie? Do czego użyć rodzynki

  • Michał

    Zaciekawiony efektem zdecydowałem się użyć “Piramidkę smaku do grzanego wina” z Lidla – goździki, cynamon i anyż gwiazdkowy. Użyłem również trzy butelki piwa marki Żywiec Porter 9,5% i dodałem jedną butelkę piwa Komes Porter Bałtycki 9%. Smak znacząco różni się od Żywieckiego i dodatkowo ma posmak spalonego pniaka, ale mimo to jest słodszy, aksamitny i bardziej karmelowy. Rozpędziłem się i zapomniałem, że nie mam tyle spirytusu, więc dopełniam bimbrem i wódką. Trzymam kciuki ;D

  • Artur

    Witam!
    Jestem kompletnym amatorem więc lepiej spytać fachowców :)
    0.5l spirytusu wcześniej rozcieńczamy zanim dodamy do podgrzanego portera?
    Jeżeli rozcieńczamy to w jakich ilościach? Pozdrawiam :)

  • kuba

    zapoznałem się przepisem i wykorzystam “inne dobre rady”. Posiadam domowy
    spirytus 70% który jest dużo lepszy do prawdziwych domowych nalewek.
    Zabieram się do roboty.
    pozdrawiam
    Kuba

  • Gosia

    Pyszna porteróweczka.Uraczyłam towarzystwo w psim parku.Wszystkim b.smakowało i zabierają się do produkcji.Dzięki za fantastyczny przepis

  • MATT

    Cześć Wszystkim, napisze jedno HIT!!! ?

  • Buszmen

    Okres świąteczno-noworoczny bez tej porterówki to jak lato bez słońca. Trzeci rok zawsze w grudniu robię wg tego przepisu. To już taka tradycja. A największy problem jest taki że niezależnie ile zrobię – do nowego roku już nic się nie uchowa… Ehhhh. Pozdrawiam i Wesołych Świąt

  • Bart

    ten przepis jest meeegaaa !!!! dziekuje i wesolych szczodrych godow ;)

  • Karolina

    Wczoraj zrobiłam porterowke z 2 porcji, okazało się ze nie mam tak dużego słoja i zostawiłam ja w garnku przykryta pokrywka.
    Czy będzie ok? Czy alkohol nie wywietrzeje?

  • Paweł

    Przepis na nalewkę ciekawy, ale pierwszy raz widzę żeby w takim przepisie występowała kawa. W jakim celu dodaje się tą kawę? Zazwyczaj kofeina i alkohol nie powinny iść w parze.

    • Joanna

      To bardzo stary przepis mojego Taty i taką wlasnie kawę dodaje się po to, by uzyskać mocniejszy smak. Ale też porterówka doczekała się wielu swoich wersji, proszę próbować :)

  • Pawel

    Mikstura podgrzana. Teraz się studzi, potem spirytus i do spiżarni. Jak długo wytrzymaliscie z leżakowanie trunku? :)

  • Tomek

    bardzo dobry napitek, raz zrobiony dawno wypity, teraz będę robić znów na wielkanoc żeby była. Wersja ze spirytem, zielem angielskim oraz porterem z żywca 2×0.5l. Dla mnie w sam raz, żona mówi, że mocne ;) Pozdrwiam

  • D

    Zastanawiam się, czy kawa rozpuszczalna może zostać zastąpiona ziarnami kawy?

  • Ola

    Dzień dobry, bardzo chciałabym zrobić tą naleweczkę jak na pierwszy raz. Skusiły mnie te wszystkie komentarze tutaj ;) ale mam pytanko… w jaki słój powinnam się wyposażyć? to ma być parulitrowy słój szklany na zakrętkę? I jeśli leżałoby to z tydzień to cały czas z tymi rodzynkami, czy wyjąć je, znów na parę dni zostawić i dopiero potem rozlać?
    Dziękuję serdecznie za odpowiedź ;)

    • Joanna

      Dzień dobry,

      proszę kupić duży słój ze szklaną pokrywką, może też być nakrętka :) Rodzynki proszę zostawić, czekam na wieści :)

  • To sem ja

    Proszę o podanie proporcji piwa, cukru i cukru waniliowego do 0,7 litra wódki 42%. Z góry dziękuję :-)

  • HENRYK

    Dzień dobry.
    Zrobiłem “Porterówkę” ,niebo w gębie. Rodzina przyjechała z wysp i córki z zięciem są zachwycone smakiem . Jak tylko odwiedzają nas goście to częstuję i każdy jest zaskoczony tym aromatem i niespotykanym smakiem. Dodam , że zamiast zwykłego cukru daję cukier trzcinowy oraz dodaję połowę kory cynamonu , jest wspaniały trunek.
    Muszę zrobić nowe zapasy,bo się wyczerpały. Bardzo dziękuję za przepis ,pozdrawiam serdecznie.

  • Ola

    Ratunku…..
    Proszę Was o pomoc zrobiłam porteorowke dałam litr spirytusu, 3 piwa po 0,5 Żywiec Porter dałam 7 łyżek miodu i jakieś 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, półtorej torebki cukry waniliwowgo. Po 3 dniach spróbowałam i wyszła mi za mocna… Mogę coś z nią zrobić aby zmniejszyc %%% błagam Was o pomoc szkoda mi tego wylewac… :-(

    • Joanna

      Prosze się nie denerwować :) prosze spróbować mała ilość rozcieńczyć woda lub kawa – co będzie Pani bardziej pasowało :)

      • Ola

        Tzn ile mam dolać tej wody lub kawy? Co lepiej dodać według Pani lub Pani Taty?
        Bardzo dziękuję za odpisanie bo już myślałam że się poddam z nalewkami gdyż jest to moja pierwsza:-)

  • Ola

    Dodać jeszcze może cukru waniliowego? Lub zwykłego?

    • Joanna

      Prosze zrobic próbę na małej ilości – i z kawa i z woda i cukrem. I wg własnych upodobań zdecydować :)

      • Ola

        Dziękuję za odpowiedź, jeśli na litr porterówka dam 5 łyżeczek kawy to będzie troszkę słabsza? Nie chce dodawać zabaradzo cukru bo jesteśmy z Tych co wola zdecydowanie mniej słodkie:-)

        • joanna

          Olu, musisz dać kawę w postaci płynnej. Musisz rozrzedzić nalewkę skoro jest dla Ciebie za mocna. Na litr porterówki daj 200 ml kawy. asia

  • Ola

    Dobrze, dziękuję za podpowiedź czyli wody nie muszę dokładać wystarczy jak dam kawę? Będzie łagodniejsze?

  • nati

    Dziś robię :-) dziękuję za przepis

  • Eva

    Witam. Czy porterozna zastapic Guinness piwem?

  • Emilie

    Wszystko zrobione zgodnie z przepisem, niestety cos mi nie pasuje. NIe wiem czy to kawa psuje smak czy moze za mocne ze spirytusem. Moja mama za to zachwycona. Powiedziala ze lepszej nie pila.

  • Paweł K.

    Szanowna Pani,
    Czy jeżeli pominę miód uczynię nalewkę bardziej wytrawną?

  • Treneyro

    Witam. Ja zamiast kawy rozpuszczaknej dodałem mocną kawusię z ekspresu. Aromat “zabija”podniebienie. I troszkę mniej cukru. Właśnie kończę kolejną porcję żonie na “Dzień Kobiet”. Poszaleją kobitki przy takim truneczku?

  • Pafcio

    Dziś zrobiłem porterówkę z Twojego przepisu, jako że nie miałem spirytusu-wiadomo braki w sklepach, odparowałem porter-2 butelki, na patelni do uzyskania efektu gęstej emulsji, emulsja i reszta składników do słoja, trochę mieszania i efekt jest MEGA SUPER, mocna w czarta, do wieczornej dezynfekcji koronaświrusa będzie jak znalazł, pozdrawiam serdecznie

  • Tomasz

    Jeśli kawę rozpuszczalną chciałbym zastąpić espresso to 3 łyżeczki kawy to ile to jest filiżanek espresso?

  • kamil

    Hej wszystkim!
    Potrzebuję pomocy w obliczeniu mocy swojej porterówki (tak “pi razy drzwi” nawet) :)

    składniki:
    0.5 l spiritusu 95%
    2.0 l portera 8%
    650 g cukru trzcinowego
    30 g cukru wanilinowego

    Ktoś potrafiłby określić mniej więcej, ilo-procentowa nalewka mi wyszła?
    z góry dzięki!

    Pozdro dla wszystkich porterówko-maniaków :D

  • Joop

    Witam . Czy 2 portery na 0.9 L spirytusu nie będzie za mało ? Chodzi mi o to ,aby wyszła nalewajka ponad 40 %.

  • Krzysztof

    Wspaniała nalewka, która już na stałe u mnie zagościła. Robię ją z 1,5 litra spirytusu i 3 litrów piwa porter. Wlewam to wszystko do pięciolitrowego gąsiorka, dodaję dodatkowo trochę kory cynamonu. Zamiast kawy rozpuszczalnej – jedno espresso.
    Joanno zdrowie Twoje i Twojego Taty!!!

  • Poterowak baltycka

    Jak zwykle smaczna. Dodałem szczyptę cynamonu dla korzennego smaku. Wyszło rewelacyjnie. Dziękuje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.