Ulubiona nalewka mojego Taty – Porterówka

porterówka

Na początku zapraszam do polubienia mojego Instagrama, na którym na co dzień jest duużo jedzenia :)

@joanna2606

Porterówka smakiem przypomina cukierki kukułki. Ciemna, lekko słodka i mocna… Taka jest ulubiona nalewka mojego Taty – PORTERÓWKA.

Przepis na Porterówkę rodem z Rościna, podobno podbił serce (i głowę) niejednego sąsiada!

Dziś Porterówka w naszych ulubionych kieliszkach podbija nas, rodzinnie.

Porterówka jest bardzo prosta do zrobienia, możną ją pić już po 2, 3 dniach, jednak nabiera wartości, jeśli postoi dłużej.

 

Porterówka
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 2 butelki ciemnego piwa typu porter
  2. kubek cukru (200 g)
  3. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  4. opakowanie cukru waniliowego
  5. garść rodzynek
  6. 2 łyżki miodu
  7. 0,5 l spirytusu (ewentualnie wódki)
PRZYGOTOWANIE
  1. Do garnuszka wlewamy piwo, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i podgrzewamy (max do 40 stopni) na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru.
  2. Kiedy cukier się rozpuści, a piwo wyszumi (zniknie piana), dodajemy miód,  kawę rozpuszczalną oraz rodzynki.
  3. Wszystko mieszamy do połączenia się składników, następnie lekko studzimy i przelewamy do słoja.
  4. Zalewamy alkoholem - spirytusem lub wódką (w zależności od tego czy porterówka ma podbić Wasze serce czy głowę :-)
  5. W słoju trzymamy porterówkę około dwóch dni - ważne, by smaki się przegryzły. Oczywiście, im dłużej, tym lepiej.
  6. Powodzenia!
  7. Asia
Uwagi
  1. Pamiętajcie - najpierw porterówkę zlewamy do słoja (z rodzynkami), na kilka dni.
  2. Po tym czasie ląduje w butelkach/karafkach. Najlepiej przefiltrowana !
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

 porterówka porterówka porterówka

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze do “Ulubiona nalewka mojego Taty – Porterówka

  1. Zrobilem wg przepisu ale dodalem pare gozdzikow i trzy zmielone ziela angielskie ( delikatna nuta korzenna ) i jest rewelacja.Super przepis….w sam raz na zimowe wieczory na Swieta. Wszystkim nalewkowiczom zycze milego degustowania i Wesolych Swiat Bozegonarodzenia.

  2. I ja już zrobiłem. Żona z koleżankami jest w górach na obozie i wszystkie są zachwycone smakiem.
    Pozdrowienia dla Taty za przepis.

  3. Ja dodaje 3 paski (ok.3-4) laski wanilii, 2 -3 goźdźiki, nie gotować tylko podgrzać, cukier trzcinowy brązowy bio lub nierafinowany, a dla znawców Panów, zamiast kawy: ok 3 cm kwadratowych rozwiniętego liscia z cygara kubańskiego, pokruszyć i moczyć ok 15 min. w 50 ml cieplej wody, odlać przez sitko. Lekko podgrzac wódkę 50 ml, dodać to co zostało na sitku i macerowac przez 15 min ,
    przelać przez gazę (złożoną na dwa) odciek dodać do porterówki przed rozlaniem do butelek – nuta południowej Kuby.

  4. Kurczę robię z podwójnej porcji i nie pamiętam czy dałem jeden kubek cukru czy 2. Ah ta moja głowa . Mam nadzieję, że nie będzie gorzka

  5. Hej właśnie zalalem spirytusem w sloju, robie pierwszy raz porterówke i wybralem ten przepis☺ mam pytanie słoik zakrecamy i dajemy do ciemnego miejsca czy moze byc w jasnym? W cieple czy raczej w chlodzie? Po zalaniu spirytusem pachnie mocno mocno az oczy wypala😁😁😁

  6. Właśnie przelałem przez gaze do butelek. Wnisoki:
    Kolor przepiękny, czarny, wyrazisty😁
    Smak obłędnie wybitny w życiu czegoś takiego nie piłem, to trzeba opatentować😁

    Szkoda że nie można tu zdjęć dodać.

    Pod koniec marca córka kończy dwa latka będzie niebiański poczęstunek😁
    Ciekawi mnie opinia gości😁

    Przepis rewelacja, dodałem pare goździków które podkreciły smak😀

    Dziękuję pozdrawim

    P.s Lubię eksperymenty ten dał mi zapał do zrobienia czegoś nowego😁

    1. Panie Pawle! Z całego serca dziękuję za piękny komentarz. Dziś opowiadałam o Panu mojemu Tacie, przesyła pozdrowienia :) Proszę podesłać zdjęcia na maila: joanna.matyjek@gmail.com, z chęcią podzielę się nimi i Pana opinią na moim garowym facebooku ;) Pozdrowienia i ucałowania dla Córeczki :)

  7. Hej ,
    chciałam sie pochwalić,
    Zrobiliśmy z mężem porterówke jakiś miesiąc temu, dziś szykujemy sie na nową produkcję 😃 Mieliśmy w sobotę gości z różnych stron Polski, wszyscy zachwyceni, poddani testowi co to jest nie mogli zgadnąć składników . Wszyscy proszą o przepis.
    Dziękujemy za nowe doznania 😃

  8. Wyprodukowaliśmy porterówkę wg powyższego przepisu zmniejszając o połowę ilość cukru. Wyszła dobra ale wg mnie i tak zbyt słodka. W następnej próbie zlikwidowaliśmy cukier zupełnie natomiast zwiększyliśmy ilość miodu i kawy. Dla mnie -doskonała jeśli ktoś nie lubi zbyt słodko.

    1. Tak to już jest ze smakami, że trzeba robić pod siebie :) Bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że udało się wypracować ten NAJ smak. Przekażę Tacie :) Pozdrowienia!

  9. Witam,

    Czy polecasz jakąś konkretną markę porteru? Albo inaczej, czy stosować raczej porter mocniejszy (24* plato) czy słabszy (18* plato). No i czy 2 butelki po 500 ml czy po 330 ml?
    Najpopularniejszy na rynku jest porter 24* w butelkach 330ml z GŻ. Nada się? :-)
    Porterówkę piliśmy za studenckich czasów, wspaniałe wspomnienia…

  10. Dzien dobry a jaką dajecie kawę do tego? ja chce zrobic 3 piwa 0,5 l zywiec porter na 1l spirytu czy to nie będzie siekiera? Nalewka przeznaczona dla studentów

    1. Dzień dobry :) Tata podpowiada, że na spirytusie to po sesji, przed sesją nie poleca :)) Oj, będzie siekiera :) Kawę proszę dać dobrej jakości. Czekam na wieści jak poszło :)

  11. Przepyszna ta porterowka, dzisiaj robie czwarty raz dokladnie wg przepisu. No z tego trzy razy z podwojeniem ilości ☺ bo taki literek to znika w lot. Daję spirytus.
    Pozdrawiam.

  12. A co myślisz – i Tata rzecz jasna, o tym aby zamienić kawę rozpuszczalną (no gardzę nią niesamowicie) na mocne espresso albo i dwa z lepszej Arabici?
    Pozdrawiam serdecznie

  13. Pani Joanno zrobilem tak jak mowilem z 3 porterow na liter spirolu(wedlug kalkulatora to okolo 42%) bez kawy ale z miodem prosto z ula nie wyszla taka siekiera pije sie bez przepity ale nóżki upitala robilem 7 raz porterowke ale ten przepis najlepszy dziś robie z kawą mam juz zlecenia na 20 litrów pozdrawiam Artur

    1. A dziękuję bardzo :) To kieliszki mojego Taty, ma je ze staroci i właśnie na starociach najczęściej można je dostrzec. Wiem też, że Tacie zbił się kiedyś jeden kieliszek i pisał do jakiejś firmy z prośbą o jeden. I dostał. Zapytam i dam znać :) Dobrego dnia!

    1. Jak ja nie lubię takich komentarzy… Przecież nikt nikogo do niczego nie zmusza. To jest przepis stary jak świat i od zawsze dajemy kawę rozpuszczalną. Proszę dać taką, jak Pan lubi – wojna nie wybuchnie z tego powodu :) Powodzenia!

  14. W przepisie jest cukier waniliowy. A czy może być taki zwykły wanilinowy, który daje się do ciasta? I czy nalewka po przelaniu do słoika ma być w nim szczelnie zamknięta czy słoik ma być otwarty?

  15. Kłaniam się nisko :)
    Dawno, dawno temu, uraczono mnie na Mazurach porterówką….
    Trunek był wybitnie zacny i posiadał magiczne właściwości, zaginające czasoprzestrzeń.
    Przekonałem się wówczas, jak bardzo daleko jest od wieczora, przez 25 metrów, do świtu… ;)

    Lekko zmodyfikowałem przepis:
    -3xporter
    -300g cukier
    -4,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    -2x cukier waniliowy
    -1,5 garści rodzynek
    -3 łyżki miodu
    -480 ml spirytus
    -200 ml wódka

    Joanno, jest taki program na H2, “Wykute w ogniu”.
    Tam wykuwają różne tnące zabawki.
    Jak żelastwo przejdzie test, juror mówi “twoje ostrze zabija”

    Sparafrazuję: ten trunek mocno trzepie ;)

    Podziękowania za zacny przepis :)

      1. Do usług:) Trunek leżakuje, choć nieco zdegustowany ;) Taka troszkę lukulka, ale zacna i wręcz wyborna:)
        Mogę się odwdzieczyć przepisami na pigwówkę.
        Pozdrowienia i uklony :)

  16. Była to pierwsza nalewka jaką zrobiłem w życiu, tylko aby uzyskać większą ilość o 100% uzyskując 3 litry nalewki. Każdy w domu jak i znajomi ze studiów są zachwyceni smakiem. Polecam ten przepis i pozdrawiam

  17. Proszę podawajcie dokładnie ile portera dajecie albo jakie butelki czy 330 czy 500 to ma krytyczny wpływ na proporcje przepisów.

    W głównym przepisie też nie wiadomo ile ml portera trzeba dać.

  18. Zaciekawiony efektem zdecydowałem się użyć “Piramidkę smaku do grzanego wina” z Lidla – goździki, cynamon i anyż gwiazdkowy. Użyłem również trzy butelki piwa marki Żywiec Porter 9,5% i dodałem jedną butelkę piwa Komes Porter Bałtycki 9%. Smak znacząco różni się od Żywieckiego i dodatkowo ma posmak spalonego pniaka, ale mimo to jest słodszy, aksamitny i bardziej karmelowy. Rozpędziłem się i zapomniałem, że nie mam tyle spirytusu, więc dopełniam bimbrem i wódką. Trzymam kciuki ;D

  19. Witam!
    Jestem kompletnym amatorem więc lepiej spytać fachowców :)
    0.5l spirytusu wcześniej rozcieńczamy zanim dodamy do podgrzanego portera?
    Jeżeli rozcieńczamy to w jakich ilościach? Pozdrawiam :)

  20. zapoznałem się przepisem i wykorzystam “inne dobre rady”. Posiadam domowy
    spirytus 70% który jest dużo lepszy do prawdziwych domowych nalewek.
    Zabieram się do roboty.
    pozdrawiam
    Kuba

  21. Pyszna porteróweczka.Uraczyłam towarzystwo w psim parku.Wszystkim b.smakowało i zabierają się do produkcji.Dzięki za fantastyczny przepis

  22. Okres świąteczno-noworoczny bez tej porterówki to jak lato bez słońca. Trzeci rok zawsze w grudniu robię wg tego przepisu. To już taka tradycja. A największy problem jest taki że niezależnie ile zrobię – do nowego roku już nic się nie uchowa… Ehhhh. Pozdrawiam i Wesołych Świąt

  23. Wczoraj zrobiłam porterowke z 2 porcji, okazało się ze nie mam tak dużego słoja i zostawiłam ja w garnku przykryta pokrywka.
    Czy będzie ok? Czy alkohol nie wywietrzeje?

  24. Przepis na nalewkę ciekawy, ale pierwszy raz widzę żeby w takim przepisie występowała kawa. W jakim celu dodaje się tą kawę? Zazwyczaj kofeina i alkohol nie powinny iść w parze.

    1. To bardzo stary przepis mojego Taty i taką wlasnie kawę dodaje się po to, by uzyskać mocniejszy smak. Ale też porterówka doczekała się wielu swoich wersji, proszę próbować :)

  25. bardzo dobry napitek, raz zrobiony dawno wypity, teraz będę robić znów na wielkanoc żeby była. Wersja ze spirytem, zielem angielskim oraz porterem z żywca 2×0.5l. Dla mnie w sam raz, żona mówi, że mocne ;) Pozdrwiam

  26. Dzień dobry, bardzo chciałabym zrobić tą naleweczkę jak na pierwszy raz. Skusiły mnie te wszystkie komentarze tutaj ;) ale mam pytanko… w jaki słój powinnam się wyposażyć? to ma być parulitrowy słój szklany na zakrętkę? I jeśli leżałoby to z tydzień to cały czas z tymi rodzynkami, czy wyjąć je, znów na parę dni zostawić i dopiero potem rozlać?
    Dziękuję serdecznie za odpowiedź ;)

  27. Dzień dobry.
    Zrobiłem “Porterówkę” ,niebo w gębie. Rodzina przyjechała z wysp i córki z zięciem są zachwycone smakiem . Jak tylko odwiedzają nas goście to częstuję i każdy jest zaskoczony tym aromatem i niespotykanym smakiem. Dodam , że zamiast zwykłego cukru daję cukier trzcinowy oraz dodaję połowę kory cynamonu , jest wspaniały trunek.
    Muszę zrobić nowe zapasy,bo się wyczerpały. Bardzo dziękuję za przepis ,pozdrawiam serdecznie.

  28. Ratunku…..
    Proszę Was o pomoc zrobiłam porteorowke dałam litr spirytusu, 3 piwa po 0,5 Żywiec Porter dałam 7 łyżek miodu i jakieś 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, półtorej torebki cukry waniliwowgo. Po 3 dniach spróbowałam i wyszła mi za mocna… Mogę coś z nią zrobić aby zmniejszyc %%% błagam Was o pomoc szkoda mi tego wylewac… :-(

      1. Tzn ile mam dolać tej wody lub kawy? Co lepiej dodać według Pani lub Pani Taty?
        Bardzo dziękuję za odpisanie bo już myślałam że się poddam z nalewkami gdyż jest to moja pierwsza:-)

      1. Dziękuję za odpowiedź, jeśli na litr porterówka dam 5 łyżeczek kawy to będzie troszkę słabsza? Nie chce dodawać zabaradzo cukru bo jesteśmy z Tych co wola zdecydowanie mniej słodkie:-)

  29. Wszystko zrobione zgodnie z przepisem, niestety cos mi nie pasuje. NIe wiem czy to kawa psuje smak czy moze za mocne ze spirytusem. Moja mama za to zachwycona. Powiedziala ze lepszej nie pila.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.