Warzywniak. Zapomniane smaki – Tomasz Purol

tomasz purol

W swojej nowej książce „Warzywniak” Tomasz Purol przypomina nam „Zapomniane smaki”.

I choć czasy takie, że nie obcy nam topinambur, pasternak czy brukiew, bo doskonale radzi sobie z nimi każdy, kto kuchnię kocha, to warto zaznajomić się z wieloma cennymi informacjami na temat tych warzyw.

Dodatkowo Tomasz Purol podsuwa magiczne inspiracje, które odczarowują warzywa i udowadniają, że to właśnie one mogą królować na stole.

Książka składa się z 60 przepisów tematycznie podzielonych na rozdziały: 

*topinambur

*pasternak

*brukiew

*jarmuż

*kolorowe marchewki

*skorzonera

tomasz purol tomasz purol

 

notatka prasowa:

Tomasz Purol

Warzywniak. Zapomniane smaki

Zapomniane smaki, niezapomniane wrażenia

 

Słodkawy pasternak, korzenny topinambur, przypominająca szparagi skorzonera, lekko gorzki jarmuż, wyrazista, ostra brukiew, soczyste kolorowe marchewki…Są warzywa, które choć dawniej często gościły na polskich stołach, dziś zostały niemal całkiem zapomniane. Niesłusznie! Smaczne, pełne wartości odżywczych, są zaproszeniem do kulinarnej fantazji.

Dowiedz się, jak je hodować, gdzie kupować, jak przyrządzać i jak łączyć z innymi produktami.

Przygotuj krem z brukwi z wędzonym twarogiem, risotto z topinamburem, grillowaną skorzonerę z konfiturą z białej cebuli i smażonym pstrągiem, a na deser ciasto z pasternakiem i limonkowym mascarpone.

Tomasz Purol odkrywa na nowo zapomniane warzywa ze staropolskiej kuchni pokazując je w eleganckiej, nowoczesnej i przede wszystkim przepysznej odsłonie

 

Tomasz Purol – zwycięzca 5. edycji programu Top Chef. Zachwycił jurorów wyobraźnią i umiejętnością łączenia pozornie odległych od siebie smaków. Uczył się od Gillesa Goujon, znanego francuskiego szefa kuchni, zwyciężał w licznych konkursach kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w prestiżowej restauracji Blow Up Hall 50 50 w poznańskim Starym Browarze.

 

Tomasz Purol

Warzywniak. Zapomniane smaki

Wydawnictwo Pascal

Cena 54, 90 zł                                                                                                    

 

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *