Brak produktów w koszyku
CYNAMONOWO-MIGDAŁOWY PLACEK JABŁKOWY
To chyba nie do końca szarlotka, ani nie do końca jabłecznik. Choć jest w nim wszystko co w szarlotce i jabłeczniku być powinno – kruche ciasto, jabłka i cynamon. Nie ma jednak ścieranych na tarce jabłuszek, kruszonki ani lukru. Zostańmy więc przy placku. Pysznym, chrupiącym i pachnącym cynamonem, ekspresowym placku :)
Jak zwykle, daję słowo – robi się go błyskawicznie. Miałam trochę więcej niż godzinę, aby upiec ciasto i pojechać do przyjaciół. Udało się. Wystarczy zagnieść ciasto, schłodzić je – w tym czasie przygotowac jabłka, następnie rozwałkować, nałożyć nadzienie i upiec.
Dodatkowo, beż żadnego wstydu polecam wersję przepysznego placka dla zabieganych. Wystarczy kupić płat gotowego ciasta kruchego, nałożyć jabłuszka z cynamonem i cukrem i gotowe. Polecam kruche, maślane ciasto z Leclerca. Warto mieć w lodówce zarówno płat ciasta kruchego jak i francuskiego. W przypadku niespodziewanych gości wystarczy dodanie kilku dodatków i bez trudu i nerwów wyczarujemy wspaniałe danie :)
SKŁADNIKI:
Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło – siekamy całość do połączenia składników. Dodajemy cukier, żółto i sól – szybko zagniatamy kulę. Ciasto schładzamy w lodówce. Jesli mamy czas, zostawiamy ciasto nawet na godzinę.
***jabłuszka***
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w półksiężyce. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i cynamon. Dałam kilka łyzke cukru i ok. dwóch łyzek cynamonu. Chodzi o to, żeby jabłka były pokryte cukrem i cynamonem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na kształt okręgu. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta nakładamy jabłka – zachowujemy odstępy przy brzegach. Brzegi zawijamy do środka – jak na zdjeciach. Na jabłuszka możemy nałożyć kilka łyżek konfitury malinowej. Całość pospypujemy płatkami migdałów.
Ciasto możemy również przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy.
Placek pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Zawinięte boki placka powinny być zlote i chrupiące, migdały lekko zrumienione.
Placek oprószamy cukrem pudrem i podajemy z waniliowymi lodami.
Smacznego, Asia
Dodaj komentarz