TRUFLE Z CHILI, MALINAMI I KROPLĄ WIŚNIÓWKI

TRUFLE Z CHILI, MALINAMI I KROPLĄ WIŚNIÓWKIDo przygotowania tych trufli skłonił mnie wpis na blogu „W KADRZE SMAKU”, który prowadzi moja dobra koleżanka Karina.

Zawsze wydawało mi się, że przyjemność jedzenia takich słodkości wiąże się z ogromem pracy związanym z ich przygotowaniem. Karina udowodniła, że przyjemność jest i w trakcie przygotowania (bo krótko) i w trakcie jedzenie (bo niebiańsko) :)

Swoje trufle przygotowałam w dwóch wersjach- pierwsza część była z pokruszonymi, mrożonymi malinami i kapką wiśniówki, druga część kryła w sobie pikanterię chili.

SKŁADNIKI:

* 100 g gorzkiej czekolady, zawartość kakao 74%

* 1/2 papryczki chili- bez pestek, drobno posiekanej

* 80 g śmietanki kremówki

* 3 łyżeczki wiśniówki

* 5 łyżeczek pokruszonych malin (użyłam mrożonych, łatwo było je pokruszyć)

* 1 łyżka masła

* kakao do obtoczenia trufli

PRZYGOTOWANIE:

W garnuszku zagotowujemy śmietankę. Zestawiamy z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy całość. Następnie dodajemy masło. Jeśli chcemy zrobić dwa rodzaje czekoladek, dzielimy masę na pół. Do pierwszej części dodajemy chili i dokładnie mieszamy. Do drugiej części masy dodajemy wiśniówkę oraz maliny.

Obie masy przekładamy do foremek, miseczek i chłodzimy w lodówce ok. godziny. Po tym czasie, kiedy masa jest zwarta, formujemy łyżeczką kulki. Do miski wsypujemy kakao i obtaczamy w nim nasze kulki. Tak przygotowane trufle przekładamy do papilotek i chłodzimy w lodówce.

Pozdrowienia, Asia

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *