Minimalistyczna tarta z rabarbarem – Sama Słodycz

Minimalistyczna tarta z rabarbarem jest zwiewna, lekka i kobieca. Mogę na nią po prostu patrzeć, choć każdy jej kęs przyprawia o zawrót głowy. 

Do przygotowania tej tarty użyłam specjalnego rantu do tarty – to taki ring z dziurkami. Jednak nie przejmujcie się, śmiało możecie wykonać ją w tradycyjnej formie.

Przepis pochodzi z książki Sama Słodycz <3

 

Minimalistyczna tarta z rabarbarem

Notes

Forma do tarty o średnicy 20 cm
Spód: 
  • 125 masła
  • 1 jajko
  • 250g mąki
  • 50g cukru
  • Szczypta soli 
Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie wałkujemy je na blacie i układamy w formie do tarty zachowując brzegi. Pieczemy w 180 st. Przez 20 minut. Studzimy.
 
KREM RABARBAROWY: 
  • 300g rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • 3 żółtka
  • 80g cukru
  • 100g masła
  • 100g mascarpone 
Rabarbar zalewamy wodą i gotujemy aż się rozpadnie, wtedy przecieramy go przez sito. Potrzebny nam będzie tylko mus z rabarbaru, powinno wyjść go około 150-180g. Mus z rabarbaru wkładamy do garnka. Garnek stawiamy na małym gazie. Powolutku, małym strumieniem dodajemy roztrzepane żółtka, cukier i masło. Podgrzewamy wszystko na malutkim ogniu stale mieszając. Masę trzymamy na ogniu do czasu aż zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy mascarpone i mieszamy rózgą aż serek się rozpuści. Krem wykładamy na ostudzony spód i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.  
DODATKOWO
1 laska rabarbaru
Z odłożonej laski rabarbaru odrywamy pojedyncze wstążki, zwijamy je i układamy na tarcie.
Do przygotowania tej tarty użyłam obręczy do tarty. Dzięki niej spód i boki są idealnie płaskie i potęgują wrażenie minimalizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.