Ale czekolada to nie tylko uniesienia. Gorzka czekolada jest po prostu zdrowa. Po pierwsze działa kojąco, po drugie dba o nasz mózg i pamięć, chroni przed demencją i poprawia humor! Pamiętajcie tylko – im bardziej gorzka czekolada, tym zdrowsza.
Oprócz podjadania kostek bardzo dobrej czekolady, możemy przygotować inne pyszności czekoladowe – czy to brownie czy czekoladowe smarowidło czy też pyszne pralinki z wiśniówką. Spójrzcie, oto jedna z propozycji, którą dokładnie możecie obejrzeć w magazynie SMAQ pod redakcją Pani Aleksandry Laudańskiej. SMAQ to pierwszy w Polsce miesięcznik kulinarny tworzony wyłącznie na tablety, dostępny bezpłatnie w AppStore. Magazyn SMAQ na iPada można pobrać tu: https://itunes.apple.com/pl/app/smaq/id767493884?mt=8
- · 270 g gorzkiej czekolady 70%
- · 50 ml śmietanki 30%
- · 50 ml wiśniówki
- · Papilotki
- ***do ozdoby
- · Kolorowe posypki
- · Brokat spożywczy
- · Posiekana czekolada/gorzkie kakao
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę zagotowujemy i dolewamy do czekolady. Mieszamy całość dodając powoli wiśniówkę.
Masę odstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy masa ostygnie, formujemy małe kulki, które wkładamy do papilotek. Trufle posypujemy kakao, ozdobami cukrowymi, brokatem.
Trufle przechowujemy w chłodnym miejscu.
Pozdrowienia, Asia
Jej , świetny pomysł zrobie mamci na imieninki ♥