Brak produktów w koszyku
Trufle czekoladowo-wiśniowe

Podobno miłość jest substytutem czekolady. Wierzę, że w czekoladzie można zakochać się po uszy i nie można bez niej żyć. Zdecydowanie do takich właśnie osób należę. Mogę zapomnieć o ciastach, ciastkach, tortach i bezach czy nawet gumisiach. Jedna, ale bardzo dobra kostka czekolady potrafi zaspokoić mój głód na „sama nie wiem na co mam ochotę”.
Ale czekolada to nie tylko uniesienia. Gorzka czekolada jest po prostu zdrowa. Po pierwsze działa kojąco, po drugie dba o nasz mózg i pamięć, chroni przed demencją i poprawia humor! Pamiętajcie tylko – im bardziej gorzka czekolada, tym zdrowsza.
Oprócz podjadania kostek bardzo dobrej czekolady, możemy przygotować inne pyszności czekoladowe – czy to brownie czy czekoladowe smarowidło czy też pyszne pralinki z wiśniówką. Spójrzcie, oto jedna z propozycji, którą dokładnie możecie obejrzeć w magazynie SMAQ pod redakcją Pani Aleksandry Laudańskiej. SMAQ to pierwszy w Polsce miesięcznik kulinarny tworzony wyłącznie na tablety, dostępny bezpłatnie w AppStore. Magazyn SMAQ na iPada można pobrać tu: https://itunes.apple.com/pl/app/smaq/id767493884?mt=8
- · 270 g gorzkiej czekolady 70%
- · 50 ml śmietanki 30%
- · 50 ml wiśniówki
- · Papilotki
- ***do ozdoby
- · Kolorowe posypki
- · Brokat spożywczy
- · Posiekana czekolada/gorzkie kakao
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę zagotowujemy i dolewamy do czekolady. Mieszamy całość dodając powoli wiśniówkę.
Masę odstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy masa ostygnie, formujemy małe kulki, które wkładamy do papilotek. Trufle posypujemy kakao, ozdobami cukrowymi, brokatem.
Trufle przechowujemy w chłodnym miejscu.
Pozdrowienia, Asia
Uwielbiam Twój Blog
Jej , świetny pomysł zrobie mamci na imieninki ♥