Dorada to bardzo delikatna ryba, uwielbiam ją jeść w wersji grillowanej. Nie potrzebuje wielu przypraw, aby dobrze smakować. Wystarczy cytryna, sól, ewentualnie czosnek, pietruszka. Grillowaną doradę podałam z pieczonymi ziemniakami i salsą z pomidorów. To był pyszny obiad :)
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
-
- * dorada (2 szt)
- * cytryna (2 szt)
- * oliwa z oliwek
- * sól
- * 3 ząbki czosnku
- * dwie gałązki np. pietruszki lub oregano
- * sol
- * ziemniaki, sól, tymianek
- * dwa pomidory, czerwona cebula, sól, pieprz, oliwa, ocet jabłkowy
Rybę dokładnie myjemy i jeśli nie jest wypatroszona, usuwamy wnętrzności. Umytą rybę osuszamy recznikiem papierowym. Nacieramy ją solą, sokiem z cytryny i czosnkiem. Do środka wkładamy plaster obranej ze skórki (wcześniej sparzonej) cytryny oraz gałązkę np. pietruszki. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na 30 minut, do godziny.
Ziemniaki dokładnie myjemy, najlepiej szczoteczką, kroimy w półksiężyce i wrzucamy do wrzącej osolonej wody na ok 10-12 minut. Lekko podgotowane ziemniaki przekładamy do naczynia (lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia), skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i posypujemy tymiankiem. Zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach przez ok 20 minut. Przepis na pieczony ziemniaki jest TUTAJ.
Pomidora zalewamy gorącą wodą, po kilku minutach wkładamy go do zimenj wody i zdejmujemy z niego GRILLOWANA DORADAskórę. Pomidora kroimy w kostkę, dodajemy pół czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę. MOżemy dodać posiekaną pietruszkę lub bazylię (lub inne zioło). Dprawiamy sałatkę do smaku oliwą, octem jabłkowym, solą i pieprzem.
Doradę grillujemy na rozgrzanej patelni po ok. 5 minut z każdej ze stron. Na patelni grillujemy również ćwiartki cytryn. W ten sposób uwolnimy z nich aromat i sok. Takie cytryny będą idealne do grillowanej ryby.
Smacznego :)
Asia