CAIPIRINHA

CAIPIRINHA CAIPIRINHA – to brazylijski drink na bazie wódki cachaçy. Ja do przygotowania  swojego drinka użyłam rumu. Słodycz brązowego cukru została przełamana sokiem z  limonki i połączyła się z rumem, co z kolei w towarzystwie pokruszonego lodu dało    słoneczny, letni efekt. Ależ to pyszny drink! :)

SKŁADNIKI:

* 1 limonka

* 2-3 łyżki brązowego cukru (w zależności od tego na jaką słodycz macie ochotę)

* rum

* kruszony lód

* listki mięty – opcjonalnie (ja dałam kilka, bo aromat mięty w drinkach uwielbiam)

 

PRZYGOTOWANIE:

CAIPIRINHA

 Limonkę myjemy, rolujemy dłonią o deskę, by wydobyć z niej jak najwięcej  soku, kroimy na pół, a następnie na ćwiartki i wrzucamy do wysokiej szklanki.  Do limonki wsypujemy cukier i za pomocą np. drewnianej, zakręconej łyżeczki  do miodu, ugniatamy wszystko. Chodzi o to, by wycisnąć z limonki jak  najwięcej soku i połączyć go z cukrem.

 Następnie napełniamy szklankę do pełna kruszonym lodem (kostki lodu  możemy rozbić tłuczkiem do mięsa w foliowym worku). Na koniec, do szklanki  wlewamy rum – ilość wedle uznania (ok. 50 ml).

 Jeśli bardzo lubimy aromat mięty, świeże listki możemy wrzucić na samym  końcu do szklanki, lub możemy ugnieść je wcześniej razem z limonką i      cukrem.

      Udanego, rumowego weekendu :)

      Asia

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *