Chłodnik litewski

Czerwiec to słońce, piwonie i chłodnik. Chłodnik litewski jemy prawie codziennie. Jest prosty, szybki, domowy, pachnący wiosną. Dokładnie taki chłodnik robi moja Mama.

Chłodnik litewski przygotowałam z młodej botwinki, ogórków, koperku, szczypioru i jogurtu. Do chłodnika możecie dodać kilka marynowanych buraczków lub kilka łyżek koncentratu barszczu. Obowiązkowo dodajcie do chłodnika litewskiego jajko na twardo :)

 

Chłodnik litewski
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. pęczek młodej botwinki
  2. dwa ogórki gruntowe
  3. garść koperku
  4. 500 ml jogurtu naturalnego
  5. młody szczypiorek
  6. sól, pieprz, cukier
  7. sok z cytryny
  8. 4 łyżki koncentratu barszczu lub marynowane buraczki
PRZYGOTOWANIE
  1. Botwinkę dokładnie myjemy.
  2. Kroimy liście i łodygi i małe buraki.
  3. Buraczki i łodygi zalewamy wodą (do przykrycia botwinki) i gotujemy ok. 10 minut, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec dodajemy pokrojone liście.
  4. Garnek z zawartością odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Do miski wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę ogórki, dodajemy posiekany koper oraz szczypior. Dokładamy odcedzoną botwinkę, dodajemy połowę płynu z gotowania botwinki.
  6. Mieszamy wszystko z jogurtem.
  7. Całość doprawiamy do smaku - solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny.
  8. Do chłodnika możemy dodać pokrojone w kostkę marynowane w occie buraki lub koncentrat barszczu.
  9. Chłodnik wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
  10. * możemy też do wszystkich składników dodać pokrojoną w małą kosteczkę rzodkiewkę, a przed podaniem obowiązkowo dodajemy ugotowane na twardo jajko.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *