Brak produktów w koszyku
Zupa krem z topinambura
Mój Tata powiedział mi, że w rościńskim lesie i nie tylko, topinamburem karmią dziki. Dziki widocznie wiedzą co dobre, bo zajadają się bulwami słonecznika w najlepsze!
Jeśli gdziekolwiek zobaczycie topianmbur, nie zwlekajcie, kupujcie i gotujcie, bo nie dosyć, że jest bardzo zdrowy, to w dodatku świetnie smakuje. Smakuje jak słonecznik, pięknie pachnie, jest delikatny i aksamitny lecz charakterystyczny w smaku.
Piekłam go już nie raz z innymi warzywami, dodawałam do kaszy, robiłam domowe rosołki z jego dodatkiem. Teraz przyszła kolej na zupę krem z topinambura, którą podałam z płatkami parmezanu, oliwą truflową i słonymi paluszkami z ciasta francuskiego.
Przygotowanie tej zupy zajęło mi trochę mniej niż 30 minut.
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- szalotka
- 10 korzeni topinambura
- 3-4 ziemniaki
- listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- litr bulionu
- wiórki parmezanu
- oliwa truflowa lub zwykła oliwa z oliwek
- kilka pasków ciasta francuskiego gotowego
- sól, świeżo mielony pieprz
- Masło rozgrzewamy w garnku, dodajemy posiekany czosnek i pokrojona w kostkę szalotkę. Podsmażamy chwilę, aż zacznie pachnieć. Ważne: czosnek nie może się przypalić.
- Topinambur i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- Dodajemy do czosnku i szalotki.
- Do warzyw wrzucamy również listek laurowy i ziele angielskie.
- Całość podmsażamy 5-7 minut, aż smaki połączą się ze sobą.
- Po tym czasie warzywa zalewamy bulionem – ok. 1 litra.
- Garnek przykrywamy, trzymamy na niewielkim gazie i gotujemy ok 15 minut aż warzywa zmiękną.
- W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy paski ciasta francuskiego zwinięte w świderek i posolone. Paski pieczemy ok 15 minut – na złoty kolor.
- Kiedy warzywa w zupie będa miekkie, wyjmujemy listek laurowy i ziele angielskie i miksujemy całość na gładką masę.
- Zupę krem doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
- Na talerzu zupę oprószamy płatkami parmezanu, skrapiamy kilkoma kroplami oliwy truflowej oraz dodajemy paluchy z ciasta francuskiego.
- Smacznego!
- Asia
Dodaj komentarz