Czerwone pomarańcze z fetą i kolendrą

CZERWONE-POMARAŃCZE-Z-FETĄ-I-KOLENDRĄ

Minimum składników, maksimum smaku.

Malinowe w smaku czerwone pomarańcze, cienkie, ale ostre piórka czerwonej cebuli, słona feta, aromatyczna kolendra i całość zwieńczona miodowym sosem – ta sałatka jest pyszna! I prosta. 

Czerwone pomarańcze bez problemu kupicie na targu lub w normalnym sklepie – ja swoje kupiłam w Leclercu.

Do takiej sałatki polecam naturalne, lekkie, białe, wytrawne wino Brézème Rousanne 2013 od Érica Texier. Wszystkie Jego wina posiadają certyfikaty biodynamicznej uprawy. O tym wyjątkowym Winiarzu z Doliny Rodanu i Jego winach przeczytacie TU.

CZERWONE POMARAŃCZE Z FETĄ I KOLENDRĄ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *na dwie porcje
  2. dwie czerwone pomarańcze
  3. dwa plastry fety
  4. 1 czerwona cebula
  5. garść świeżej kolendry
  6. *sos: 6 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu balsamicznego
  7. sól morska, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Pomarańcze sparzamy, obieramy i korzystając z ostrego noża, filetujemy je, wykrawając kawałki bez błonek. Kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry, rozrzucamy po kawałkach pomarańczy. Do pomarańczy i cebuli dodajemy fetę.
  2. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą oliwę z oliwek, sok z pomarańczy, miód i ocet balsamiczny.
  3. Sałatkę polewamy sosem, dodajemy świeżą kolendrę, oprószamy solą i pieprzem.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
POMARAŃCZE_TŁO SAŁATKA_WINO CZERWONE-POMARAŃCZE-Z-KOLENDRĄ POMARAŃCZE-Z-FETĄ_SAŁATKA

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *