FRANCUSKA PRZEKĄSKA – Z TRZEMA RODZAJAMI SERA I DUSZONĄ W WINIE FIGĄ

Dziś na wieczór- propozycja na kolację, ale i na śniadanie czy po prostu przekąskę- trzy różne rodzaje sera z dodatkami podane na chrupiącym spodzie z ciasta francuskiego, a do tego figa- pysznie słodka i ujmująca bogactwem smaku, a to za sprawą duszenia w winie. Smaki wszystkich trzech krążków francuskich były obłędne. Każdy znajdzie tu jakiś smak dla siebie. Zapraszam :)FRANCUSKA PRZEKĄSKA - Z TRZEMA RODZAJAMI SERA I DUSZONĄ W WINIE FIGĄ

SKŁADNIKI: (na 6 krążków)FRANCUSKA PRZEKĄSKA - Z TRZEMA RODZAJAMI SERA I DUSZONĄ W WINIE FIGĄ

* ciasto francuskie (użyłam tego z Lidla)

* 2 łyżki sera kozi, kilka gałązek świeżego tymianku, łyżka miodu

* 2 łyżki gorgonzoli lub 2 plastry sera lazur, 2 łyżki serka śmietankowego, 4 orzechy włoskie

* 2 łyżki mascarpone, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka płatków migdałów

* 3 figi, szklanka porto, wina marsala, 2 łyżki cukru, lub szklanka słodkiego wina

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Rozkładamy ciasto francuskie i wycinamy okręgi- użyłam do tego ceramicznych foremek do zapiekania, możecie użyć też większych szklanek. Koła układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy je drugą blaszką. Dzięki temu ciasto nie wyrośnie i nie rozwarstwi się, za to ładnie przypiecze i będzie idealnym spodem dla serów. Koła francuskie pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.FRANCUSKA PRZEKĄSKA - Z TRZEMA RODZAJAMI SERA I DUSZONĄ W WINIE FIGĄ

W garnuszku podgrzewamy wino z cukrem i wkładamy do niego umyte, całe figi. Gotujemy je około 10 minut. Nabiorą pięknego koloru, lekko spuchną, będą ociekały pysznym winno- cukrowym aromatem.

Przygotowujemy sery:

FRANCUSKA PRZEKĄSKA - Z TRZEMA RODZAJAMI SERA I DUSZONĄ W WINIE FIGĄ1. ser kozi mieszamy z posiekanym tymiankiem i miodem

2. gorgnozolę lun pokrojony w kawałeczki lazur mieszamy z serkiem śmietankowym i posiekanymi orzechami włoskimi

3. mascarpone mieszamy z cukrem i płatkami migdałów

Wyjmujemy francuskie koła z piekarnika, nakładamy sery i na każde koło połówkę figi.

Możemy na chwilę wstawić ciastka do piekarnika, by wszystko się podgrzało. Nie podgrzewajmy jednak tych z mascarpone, gdyż serek rozpłynie się.

Polecam wszystkim tę przekąskę. To istne niebo w gębie :)

Asia

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *