GRATIN DAUPHINOIS – ZIEMNIAKI ZAPIEKANE W ŚMIETANIE

 

GRATIN DAUPHINOIS

GRATIN DAUPHINOIS CZYLI ZIEMNIAKI ZAPIEKANE W ŚMIETANIE
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
  1. 1 kg ziemniaków
  2. 300 ml mleka 2%
  3. 300 ml śmietanki 30%
  4. pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  5. 1 łyżeczka musztardy
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 2 łyżki masła
  8. 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie plasterki, płuczemy.
  3. Ziemniaki wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem i śmietanką.
  4. Dodajemy sól, gałkę muszkatołową i musztardę. Gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i nacieramy wyciśniętym czosnkiem.
  6. Podgotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z płynem, w którym się gotowały.
  7. Całość zapiekamy ok. 40 minut. Wierzch powinien być rumiany, skórka ziemniaków chrupiąca.
Adapted from Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia"
Adapted from Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia"
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *