Brak produktów w koszyku
ZIMOWA SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW, MUSU Z SERKA I NIEPALONEJ KASZY GRYCZANEJ
Są takie dni, kiedy sama nie wiem na co mam ochotę. Czy na frytki, czy pieczone mięso, czy na kisiel czy też ciasto. A może na ogórka kiszonego… :) I to był własnie taki dzień, kiedy w lodówce zerkały na mnie zimowe warzywa, z szuflady o wykorzystanie błagała niepalona kasza gryczana, a miód stojący w szafce z herbatami podpowidał, że bez niego TO się nie uda. I tak sie stało. Zapiekłam pokrojone warzywa wraz jabłuszkiem – wszystko skropione olejem rzepakowym i miodem. Podałam je z niepaloną kaszą gryczaną, a lekkości dodał mus z serka śmietankowego i ziół. Największą zachcianką była dodatkowo dodana karmelizowana cebulka. Możecie ją pominąć, jednak dla mnie ten miks był idealny.
Czy wiedzieliście, że niepalona kasza gryczana zawiera w sobie o 50% więcej składników niż kasza palona? Palona kasza gryczana jest świetnym dodatkiem do sosów, ma orzechowy posmak, jednak zdecydowanie stawiam na kaszą gryczaną niepaloną, która jest delikatna i idealna do sałatek. No i zdrowa.
SKŁADNIKI (na 2 osoby):
- 2 marchewki
- 2 pasternaki
- 1 jabłko
- kilka łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- dwie łyżki miodu
- kubek kaszy gryczanej niepalonej
- pietruszka
- kilka marynownaych buraków
- 2 cebule
- 2 łyżki miodu
- czerwone wino – niewielki chlust
- ocet balsamiczny – niewielki chlust
- 4 łyżki serka śmietankowego Almette
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki świezych ziół (tymianek, oregano, rozmaryn, szczypiorek)
PRZYGOTOWANIE:
To od Was zależy jakie upieczecie warzywa. Ja zapiekłam marchewkę i pasternak. Możecie jednak upiec marchewkę z pietruszka, dynią, burakiem itp itd. Burak może być właśnie upieczony. Ja dodałam cieniutkie plasterki buraka marynowanego, bo takie akurat dostałam od Teściowej. Ważne i przepyszne jest połączenie upieczonych warzyw z kaszą.
Warzywa należy pokroić wzdłuż na wcale nie cienkie słupki.
Do warzyw dodajemy jabłko pokrojone na ćwiartki (wraz ze skóką).
Całość skrapiamy olejem rzepakowym, polewamy miodem, solimy i zapiekamy ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Możemy co jakis czas przemieszać wszystko, aby smaki się przegryzły. Warzywa po upieczeniu powinny być przyrumienione.
W czasie gdy warzywa będą się piekły, gotujemy kaszę. Kaszę wsypujemy do garnka i zalewamy ją dwoma kubkami gorącej wody. Dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
Serek mieszamy z jogurtem – robimy to dosyć energicznie, wtedy będzie lekki i puszysty. Łączymy go z solą i ziołami.
Aby przygotować karmelizowaną cebulę, musimy pokroić cebulę, wrzucić ją na patelnię, na olej. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy miód, wino i ocet balsamiczny. Mieszamy wszystko i gotujemy na wolnym ogniu aż płyn odparuje, miód skarmelizuje się i sos oblepi cebulkę.
Kaszę po ugotowaniu możemy wymieszać z posiekaną pietruszką.
Kiedy wszystkie składnikimamy już gotowe, na talerz nakładamy kaszę, warzywa, jabłuszko, cebulę i buraczki. Dodajemy mus serkowy. Całość polewamy sosem, który został po pieczeniu warzyw i posypujemy posiekaną natką.
Smacznego!
*Pomysł na wykorzystanie moich bardzo zdrowych produktów zaczerpnęłam z ksiażki Rachel Khoo „Mała paryska kuchnia”. To świetna książka wspaniałej blogerki, która oprócz tego, że raczy nas pysznościami, opowiada również przeróżne anegdoty o swoim paryskim życiu.
Dodaj komentarz