Łatwe ciasto drożdżowe

Łatwe ciasto drożdżowe jest tak łatwe, że aż nie do wiary. Samo rośnie, samo się piecze, wszystko samo. Przygotowanie łatwego ciasta drożdżowego napawa więc nadzieją wszystkich tych, którzy z drożdżami za pan brat raczej nie są. Nie od dziś bowiem wiadomo, że drożdże są kapryśne, do drożdży trzeba mieć dzień i miłość. Taka to więc dla Was miła niespodzianka – kapitalny przepis na łatwe ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Przepis dostałam od mojej rościńskiej prawie sąsiadki, za to super koleżanki – Magdy. Magda piecze łatwe ciasto drożdżowe za każdym razem kiedy jest w Rościnie i tuczy nim nas wszystkich.

Ciasto jest pięknie wysokie, delikatne, najlepiej smakuje z mnóstwem owoców i toną kruszonki. Wspaniale kusi gdy jest jeszcze ciepłe, lecz później też smakuje wybornie.

Zapiszcie sobie ten przepis i postępujcie zgodnie z planem – ważna jest tu kolejność. A w skrócie – by przygotować takie ciasto wystarczy warstwowo układać składniki i dać im spokój na 2, 3 godziny. Następnie składniki (które baaardzo się rozmnożą) należy wymieszać, przełożyć do formy wraz z owocami i kruszoną i zapiec. I to już koniec. Taki to przepis :) Do dzieła!

Łatwe ciasto drożdżowe ze śliwkami
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 10 dag drożdży
  2. 1 szklanka cukru
  3. 4 jajka
  4. 3/4 szklanki mleka
  5. 3/4 szklanki oleju
  6. 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  7. 1 cukier z wanilią lub esencja waniliowa
  8. 1/2 łyżeczka soli
  9. kruszonka: 100g cukru, 100 g masła, 100 g mąki
PRZYGOTOWANIE
  1. ZACHOWUJEMY KOLEJNOŚĆ
  2. Przygotowujemy sporą miskę i bawełnianą ściereczkę.
  3. Na dno miski kruszymy drożdże.
  4. Drożdże zasypujemy cukrem.
  5. Dodajemy roztrzepane jajka.
  6. Wlewamy mleko.
  7. Dolewamy olej.
  8. Całość zasypujemy mąką.
  9. Dodajemy cukier z wanilią i sól.
  10. 1 kg sezonowych owoców - np. śliwek
  11. Przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny w ciepłe miejsce.
  12. Po tym czasie mieszamy wyrośnięte ciasto.
  13. Przygotowujemy formę.
  14. Połowę ciasta wykładamy na dno formy, układamy owoce.
  15. Owoce przykrywamy drugą połową ciasta, na ciasto wykładamy owoce.
  16. Przygotowujemy kruszonkę - palcami w misce rozcieramy cukier, mąkę i masło.
  17. Na wierzch ciasta dodajemy kruszonkę.
  18. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  19. Jeśli ciasto pieczemy w większej formie i nie będzie zbyt wysokie, pieczemy je ok 50 minut.
  20. Jeśli ciasto pieczemy (tak jak ja) w okrągłej formie 22 cm, wydłużamy czas do 75 minut.
  21. Zasada jest jedna - pieczemy ciasto do suchego patyczka.*
Uwagi
  1. *pieczenie do suchego patyczka to sposób na sprawdzenie ciasta. Chodzi o to, że wbijamy patyk (np. długa wykałaczkę) do ciasta. Kiedy wyjmujemy patyk i jest na nim ciasto, to znaczy, że ciasto nie jest jeszcze upieczone. Kiedy wyjmujemy suchy patyk, ciasto jest gotowe.
Adapted from Magda
Adapted from Magda
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *