Łatwe ciasto drożdżowe jest tak łatwe, że aż nie do wiary. Samo rośnie, samo się piecze, wszystko samo. Przygotowanie łatwego ciasta drożdżowego napawa więc nadzieją wszystkich tych, którzy z drożdżami za pan brat raczej nie są. Nie od dziś bowiem wiadomo, że drożdże są kapryśne, do drożdży trzeba mieć dzień i miłość. Taka to więc dla Was miła niespodzianka – kapitalny przepis na łatwe ciasto drożdżowe ze śliwkami.
Przepis dostałam od mojej rościńskiej sąsiadki, za to super koleżanki – Magdy. Magda piecze łatwe ciasto drożdżowe za każdym razem kiedy jest w Rościnie i tuczy nim nas wszystkich :)
Ciasto jest pięknie wysokie, delikatne, najlepiej smakuje z mnóstwem owoców i toną kruszonki. Wspaniale kusi gdy jest jeszcze ciepłe, lecz później też smakuje wybornie.
Zapiszcie sobie ten przepis i postępujcie zgodnie z planem – ważna jest tu kolejność. A w skrócie – by przygotować takie ciasto wystarczy warstwowo układać składniki i dać im spokój na 2, 3 godziny. Następnie składniki (które baaardzo się rozmnożą) należy wymieszać, przełożyć do formy wraz z owocami i kruszoną i zapiec. I to już koniec. Taki to przepis :) Do dzieła!
Jesteście spragnieni super słodkich przepisów? Mam dla Was świetną informację :)
POBIERZ EBOOKA ODCZARUJ GARY —-> KLIK
PRZEPIS:
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
4 jajka
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 cukier z wanilią
1/2 łyżeczka soli
1 kg sezonowych owoców – np. śliwek
kruszonka: 100g cukru, 100 g masła, 100 g mąki
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy sporą miskę i bawełnianą ściereczkę.
Na dno miski kruszymy drożdże.
Drożdże zasypujemy cukrem.
Dodajemy roztrzepane jajka.
Wlewamy mleko.
Dolewamy olej.
Całość zasypujemy mąką.
Dodajemy cukier z wanilią i sól.
Przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie mieszamy wyrośnięte ciasto.
Formę do ciasta lub blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Wymieszane ciasto wykładamy na papier do pieczenia.
Na cieście układamy ulubione owoce.
Przygotowujemy kruszonkę – palcami w misce rozcieramy cukier, mąkę i masło.
Na wierzch ciasta dodajemy kruszonkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Ciasto pieczemy godzinę.
Ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Wyglada pysznie! Mam 2 pytania :) 1. drożdże czy moga byc suche i jak dostosowac przepis? 2. śliwki czy moga być mrożone?
Śliwki świetnie się mrożą i rozmrażają, można więc kupić mrożone i je rozmrozić. Jeśli chodzi o suche drożdże to zawsze używamy ich o połowę mniej niż normalnych.
Czy zamiast oleju mozna uzyc roztopione maslo?
Pewnie :)
Czy smalec też się nadaje?
Upiekłam i wyszło wyśmienite, idealne proporcje, gorąco polecam :(
Czy te składniki po prostu wlewamy do miski i zostawiamy czy trzeba je wymieszać i potem zostawić do wyrośnięcia?
Układamy je warstwami i zostawiamy. Po 2-3 godzinach mieszamy całość.
Witam, czy drozdzy trzeba az 100 gramm
Czy jeśli dodam inne owoce np. jabłka lub gruszki i w mniejszej ilości to wpłynie to na czas pieczenia?
nie, proszę śmiało dać ulubione owoce. :)
Przepraszam, ale czy tylko ja nie umiem znaleźć przepisu na to ciasto? Na wszystkie inne są w tekście, czy ten trzeba pobrać z ebooka?
Dzień dobry, nie dzialała karta z przepisem (recipe card), ale już wszystko powinno być w porządku. Dodałam przepis ręcznie. Nie musi Pani kupować ebooka, żeby mieć ten przepis :) asia
Dzień dobry, czy mleko ma byc zimne (takie z lodówki) czy trochę podgrzane? Truskawki mogą być? Nie są za wodniste? ?
Ja używam takiego z lodówki :) truskawki super! :)
Na jak dużą formę jest to przepis?
Dopiero jak wyszedł mi mega zakalec z truskawkami, jeszcze raz sprawdziłam przepis. Dodałam 10 g drożdży, zamiast 100 g! Tu wstawić ikonkę z facepalmem.
Chyba dopisze w przepisie, ze chodzi o cała kostkę, bo to już któryś raz niestety. Sama kiedyś zle zrobiłam :)
RZECZYWIŚCIE..ŁATWE I PYSZNE…TYLKO CZAS SIĘ NIE ZGADZA…U MNIE PIEKŁO SIĘ 1.GODZ.45 MIN.
A jakiej formy Pani użyła? Wszystko zalezy od wysokości ciasta. Jeśli piecze je Pani w małej formie i jest wysokie, będzie piekło się dłużej. Jeśli piecze je Pani na blaszce z piekarnika i ciasto ma kilka cm wysokości, czas jest krótszy. Pozdrowienia. asia
To ciasto piekę tylko i wyłącznie z pani przepisu.Wychodzi zawsze rewelacyjne.Bardzo dziękuję za inspirację.Serdecznie pozdrawiam.☺️
Bardzo dziękuje za komentarz ❤️❤️❤️
Mam pytanie, może głupie… Czy cukier z wanilią to to samo co cukier waniliowy?
Ciasto jest genialne. Proste w przygotowaniu, pięknie rośnie, pysznie smakuje.
Dziękuję bardzo :)