Brak produktów w koszyku
Łatwe ciasto drożdżowe
Łatwe ciasto drożdżowe jest tak łatwe, że aż nie do wiary. Samo rośnie, samo się piecze, wszystko samo. Przygotowanie łatwego ciasta drożdżowego napawa więc nadzieją wszystkich tych, którzy z drożdżami za pan brat raczej nie są. Nie od dziś bowiem wiadomo, że drożdże są kapryśne, do drożdży trzeba mieć dzień i miłość. Taka to więc dla Was miła niespodzianka – kapitalny przepis na łatwe ciasto drożdżowe ze śliwkami.
Przepis dostałam od mojej rościńskiej sąsiadki, za to super koleżanki – Magdy. Magda piecze łatwe ciasto drożdżowe za każdym razem kiedy jest w Rościnie i tuczy nim nas wszystkich :)
Ciasto jest pięknie wysokie, delikatne, najlepiej smakuje z mnóstwem owoców i toną kruszonki. Wspaniale kusi gdy jest jeszcze ciepłe, lecz później też smakuje wybornie.
Zapiszcie sobie ten przepis i postępujcie zgodnie z planem – ważna jest tu kolejność. A w skrócie – by przygotować takie ciasto wystarczy warstwowo układać składniki i dać im spokój na 2, 3 godziny. Następnie składniki (które baaardzo się rozmnożą) należy wymieszać, przełożyć do formy wraz z owocami i kruszoną i zapiec. I to już koniec. Taki to przepis :) Do dzieła!
Jesteście spragnieni super słodkich przepisów? Mam dla Was świetną informację :)
POBIERZ EBOOKA ODCZARUJ GARY —-> KLIK
PRZEPIS:
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
4 jajka
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 cukier z wanilią
1/2 łyżeczka soli
1 kg sezonowych owoców – np. śliwek
kruszonka: 100g cukru, 100 g masła, 100 g mąki
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy sporą miskę i bawełnianą ściereczkę.
Na dno miski kruszymy drożdże.
Drożdże zasypujemy cukrem.
Dodajemy roztrzepane jajka.
Wlewamy mleko.
Dolewamy olej.
Całość zasypujemy mąką.
Dodajemy cukier z wanilią i sól.
Przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie mieszamy wyrośnięte ciasto.
Formę do ciasta lub blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Wymieszane ciasto wykładamy na papier do pieczenia.
Na cieście układamy ulubione owoce.
Przygotowujemy kruszonkę – palcami w misce rozcieramy cukier, mąkę i masło.
Na wierzch ciasta dodajemy kruszonkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Ciasto pieczemy godzinę.
Ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Ola
Wyglada pysznie! Mam 2 pytania :) 1. drożdże czy moga byc suche i jak dostosowac przepis? 2. śliwki czy moga być mrożone?