Pałac Mała Wieś

Już sama nazwa intryguje, bo skoro Pałac, no to jak to Mała Wieś. I choć nazwa intryguje, to wszystko się zgadza. Okazało się, że całkiem blisko Warszawy jest miejsce czarujące – miejsce, z kuchnią tak obłędną, że zwariować można. I lepiej wybierzcie się tam pilnie, najlepiej w pierwsze wolne popołudnie – jeśli nie na noc, to choć na jedzenie (barszcz z jabłek grójeckich obowiązkowo!).

Miałam przyjemność uczestniczyć w wyjątkowej, pałacowej kolacji, podczas której kilka razy padło stwierdzenie, że trzeba z Warszawy wyjechać, by tak dobrze zjeść. Oczywiście jest to na wyrost, ponieważ i w Warszawie miejsc pysznych mnóstwo, jednak jeno przyznać trzeba – Pałac Mała Wieś to nie tylko piękne miejsce. Pałac Mała Wieś to doskonała kuchnia, na której czele stoi Chef Zbigniew Paluch, a gości dopieszcza niezastąpiony Rafał Borowski. I jeszcze jedno na słowo wstępne – jadłam tam taki barszcz z jabłek grójeckich, który śni mi się po nocach. I to choćby dla tej zupy warto tam jechać. Była najlepsza na świecie!

Poniżej więcej informacji dotyczących Pałacu Mała Wieś. 

*fotografie – Michał Falkiewicz (fotomajk)

*informacje i zdjęcia obiektu – (palacmalawies.pl)

„Pałac Mała Wieś, dawna rezydencja książęca – łączy w sobie piękno XVIII – wiecznej architektury i najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne dopasowane do potrzeb biznesu. Pałac wrócił do dawnej świetności po kunsztownej rewitalizacji. Niegdyś zamieszkiwały go takie osobistości jak Książę Zdzisław Lubomirski, Bazyli Walicki, Klementyna Kozietulska czy Nina Andrycz”.

„Gastronomicznym sercem Małej Wsi jest restauracja Stara Wozownia, której dwa poziomy tętnią życiem i kuszą zapachami. Kuchnię Pałacu Mała Wieś prowadzą wybitni Szefowie – Robert Ziemkiewicz, Szef Kuchni Pałacu Mała Wieś i Zbigniew Paluch, Szef Restauracji Stara Wozownia”.

 

 

Podczas kolacji jedliśmy:

Amuse bouche : domowe pieczywo / smakowe masło / galaretka z warchlaka / pesto z polskich suszonych pomidorów 
 
1.  Marynowane buraki / twaróg z koziego sera / mus z jabłek Grójeckich i buraków / marynowana gruszka Grójecka / pralina orzechowa
 
2. Pate z Foie  Gras / Brandy / Konfitura z grójeckiej śliwki Węgierki
 
3. Tatar z Pol. Wołowej/ dojrzewający ser / emulsja z jajka
 
4.  Wytrawny Barszcz z grójeckich jabłek / prażona cebula / palone masło
 
5. Intermezzo : Domowy Sorbet z grójeckiej gruszki / mus z avocado i jabłka / dojrzewająca Pancetta
 
 6. Łosoś Eko – risotto – seler – kalafior – por – sos beurre blanc musztardow Łosoś eko / Asiette z kalafiora / puree z selera / risotto kalafiorowe / sos Musztardowy Beurre Blanc
 
 7 . Gęsie udko Confit / pieczona dynia / pok choi / pomarańcza / sos imbirowy 
 
8. Gatto z belgijskiej czekolady/  krem pomarańczowy / karmelizowane orzechy / honey comb
 
Dania były wyśmienite, równe, z ogromną klasą i kunsztem każde jedno. Apetyt rozbudziły bułeczki i galaretka z warchlaka, a kubki smakowe zamknął czekoladowy deser. Dania podkreślały obecny sezon i region – wątek jabłek obecny był prawie cały czas. I bardzo dobrze, bowiem jabłka grójeckie to nasze dobro narodowe :)
O każdym daniu mogłabym mówić i rozbudzać Wasze kubki smakowe długo. Było wspaniale, a jedno z dań pozostanie w mojej pamięci na długo. To barszcz z jabłek grójeckich. To zupa bardzo lokalna i podobno stara. I jak każde takie danie, powstała z biedy. Szef Kuchni odzwierciedlił ją lecz nie wiem czy w sposób identyczny. Wiem natomiast, że zrobił to interesująco i pysznie. To smak, za którym tęsknię.
Do jedzenia Rafał Borowski serwował doskonale dobrane wina. W tej materii byłam spokojna, bowiem Rafał znany jest tego, że winnie potrafi ugościć najbardziej wybrednych.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co ważne i warte wspomnienia, Restauracji Stara Wozownia otrzymała wyróżnienie Poland 100 Best restaurants jako debiut roku.

W restauracji możecie zamówić  menu degustacyjne:

 
4 dania – 99 zł
 
6 dań – 139 zł
 
*Menu degustacyjne tylko przy wcześniejszej rezerwacji/informacji (Rezerwacje, noclegi, recepcja 782 40 40 40).

Menu sezonowe

Smaki Jesieni w Małej Wsi
Biały barszcz z Grójeckich jabłek / 14
Jabłka Grójeckie / wywar warzywny / miód lipowy / zakwas jabłkowy/ majeranek
Żołądki gęsie Confit / 23
żołądki gęsie Confit/chrupiąca Brioche maślana /
/ konfitura z czerwonej cebuli/śliwka węgierka
Dorsz / 52

polędwica z dorsza / Pak Choi / Fenkuł / Mule /
/ Sos Rouille /
Gęsie udko Confit / 59
Gęsie udko confitowane/puree z pieczonej dyni /
/ batatów / Pak Choi /pomarańcza /
/ sos imbirowy /
Stek z Jelenia / 81
                                      Stek z jelenia/puree z topinamburu/karmelizowana skorzonera/pieczone buraki/sos Porto
 

 

W najbliższym czasie w Pałacu odbędą się Andrzejki, a pod koniec roku Sylwester. Serdecznie zachęcam do zapoznania się z super ofertą:

 

Andrzejki – https://www.facebook.com/events/2013945252168973/

 

Sylwester – http://palacmalawies.pl/pakiet-sylwestrowy/package/lang/pl/id/7914

 

 

Pałac Mała Wieś

Mała Wieś 40
05-622 Belsk DużyRecepcja
tel. +48 782 40 40 40
e-mail: recepcja@palacmalawies.plDział marketingu
e-mail: biuro@palacmalawies.plZwiedzanie Pałacu
Każda sobota, niedziela i święto o 15.
Możliwość organizacji zwiedzania grupowego w innym terminie przy grupach powyżej 8 osób.Współrzędne GPS:

N 51°49’28,627”
E 20°47’24,986″

 

 
 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *