Restauracja Ole!

Doskonałe kolacje w pięknych miejscach lubię bardzo. Jestem przeszczęśliwa tym bardziej jeśli odwiedzajac nowe miejsce okazuje się, że wszystko ze sobą gra. Tak też było podczas wieczoru spędzonego w Ole! A Ole! to elegancka lecz bez cienia zadufania restauracja usytuowana w samym sercu Warszawy – na Placu Trzech Krzyży.

Historia Restauracji Ole! sięga 2012 roku. Wtedy restauracja z otwartą kuchnią przyjmowała gości przy 8 stolikach, serwowała tapasy i doskonałe steki. Kolejne lata przynosiły kolejne przebudowy po to, by teraz przyjmować gości w pięknej, dużej restauracji z trzema salami i Coctail Barem.

„Pierwsza sala charakteryzuje się klimatem koktajlowym, jest niewielka. W standardowym ustawieniu Ole! proponuje Gościom 26 miejsc siedzących lub dwa 8 osobowe stoły. Cocktail Bar to dopiero przedsionek tego, co można zobaczyć dalej… Dalej mamy piękną, dużą, wysoką salę, gdzie można przyjąć 20 osób
w standardowym ustawieniu lub od 20 do 40 osób grupowo. Salę można zaaranżować tak, aby zorganizować kolację koktajlową (na stojąco) nawet do 100 osób. Ostatnia mała sala z antresolą jest idealnym miejscem na prywatne przyjęcia zamknięte lub kolacje biznesowe w odosobnieniu (z własną łazienką). Standardowe ustawienie to 16 osób na dwóch poziomach lub dwa stoły 8 osobowe.” – źródło Ole!

Tak to właśnie bywa, kiedy za sterami restauracji staje olbrzymie doświadczenie, profesjonalizm, pokora i chęć podbijania smakami ludzkich serc. Do Ole! można więc przyjść i na elegancką kolację i na wino i na lunch czy kawę. To miejsce przeurocze i z klasą, w którym poczujecie się dopieszczeni :)

Na czele całej załogi Ole! stoją Chef Maciej Siąkowski i cudowna Anna Bielas. To Maciej i Ania wraz z załogą dbali o każdy szczegół kolacji, w której miałam przyjemność brać udział.

Maciej przez 5 lat swoje szlify zdobywał u światowej sławy Szefa Kuchnii Restauracji Senses – Andrea Camastry.
Pol licznych stażach zagranicznych tworzy w Ole! dania kuchnii międzynarodowej, z akcentami azjatyckimi, którymi zafascynował się w najlepszej japońskiej restauracji w Londynie.
 
Kilka słów o Maćku :
– znany w zawodowym środowisku ze swojego zapału, pracowitości i talentu.
– jest ceniony przez kolegów jako współpracownik i lider grupy.
– jego nietuzinkowy styl i wyjątkowa intuicja zjednały mu nie tylko oddany zespół kucharzy, a le i wiernych fanów jego kulinarnych odkryć.
– jest odważny w łączeniu smaków, nowatorski, i często żąda niemożliwego.
– jakość produktów na które stawia, i znakomita wiedza, dzięki której jest w stanie wyłuskać z nich to co najlepsze, najlepiej oddają charakter jego kuchni.
– tworzy dania, które zapadają w serca i oddają wspomnienia.

Warto w tym miejscu wspomnieć, że Chef Maciej to bardzo młody, piekielnie zdolny i tak samo skromny chłopak. Jego dania, postawa i to jak chłonie wiedzę pokazują na jak wysokim poziomie stoi warszawska gastronomia. Brawo Maciek!

W Ole! zjecie i pyszne przystawki, tapasy, sałatki, pasty, dania główne, steki czy desery. Na co dzień na wybrane dania obowiązuje 50% rabatu – to oferta lunchowa. Oprócz doskonałych dań możecie skosztować wina, szampana czy artystycznych koktajli. Ole! wskakuje na listę moich ulubionych miejsc w Warszawie. Wybierzcie się tam koniecznie.

Podczas kolacji zaserwowano nam:

  • Amuse bouche 1. – brzuch troci fiordowej z kimchi, dresingiem z młodego imbiru i sok yuzu
  • Amuse bouche 2. – sezonowany antrykot wołowy z waniliowym ketchupem, kruszonką ze szpiku kostnego, oraz pomidorowe consomme
  • Zupa z foie gras ze smażony boczniak mikołajkowy, smażoną kaczka oraz tymiankiem cytrynowym
  • Intermezzo – sorbet z zielonego jabłka, kolendry z pieprzem sansh
  • Biały halibut z puree z pasternaku, chrust z ziemniaka oraz dressing z zielonego chili i kafir
  • Wędzone żeberko z colesławem i sosem BBQ. Na wierzchu chrust cebulowy
  • Sorbet z passiflory ze słonym karmelem z kokosa i białą czekoladą

*Amuse bouche – drobna przekąska podawana jako poczęstunek dla rozbudzenia kubków smakowych gości przed posiłkiem właściwym

*Intermezzo – krótki przerywnik by oczyścić kubki smakowe po poprzednich daniach

 

Ole Restaurant & Cocktail Bar

Plac Trzech Krzyży 18

ole@ole-restaurant.pl

+48 519 875 767

www.ole-restaurant.pl

 
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *