Brak produktów w koszyku
FILM – świąteczna tarta z lemon curd i bezą

Świąteczna tarta pachnie masłem, cynamonem i goździkami. Spód tarty to cudownie kruche ciasto z mąki Lubella, masła, cukru i cynamonu. Tarta skrywa w sobie krem cytrynowy pachnący goździkami i delikatną bezę. To super świąteczna propozycja. Łapcie przepis :)
*Realizacja filmu – Robert Danieluk
Tarta z lemon curd i bezą
2016-12-19 20:54:43
SKŁADNIKI
- *forma do tarty o średnicy 24 cm
ciasto kruche
- 300 g mąki Lubella
- 200 g masła
- 100 g cukru
- łyżeczka cynamonu
- 300 g kremu cytrynowego
- 4 białka
- 160 g cukru
PRZYGOTOWANIE
- Aby przygotować kruche ciasto łączymy ze sobą mąkę Lubella, pokrojone na kawałki masło, cukier i cynamon.
- Ciasto szybko zagniatamy i wylepiamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasto podpiekamy ok 15 minut w 180 stopniach - na złoty kolor.
- Na upieczone i ostudzone ciasto wykładamy krem cytrynowy.
- Białka ubijamy na sztywno dodając partiami cukier.
- Sztywne białka przekładamy do rękawa cukierniczego.
- Białka nakładamy na cytrynowy krem.
- Całość zapiekamy 20 minut w 180 stopniach.
Uwagi
- Cały proces przygotowania kremu cytrynowego znajdziecie pod linkiem we wstępie.
- Przygotowując krem, dorzućcie do garnuszka 5 goździków, a na koniec wyjmijcie je :)
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Przygotowując krem, dorzućcie do garnuszka 5 goździków, a na koniec wyjmijcie je :)
Archie
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)