ROLADKI Z BAKŁAŻANA Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

ROLADKI_Z_BAKŁAŻANA_Z_GORGONZOLĄ_I_SUSZONYMI_POMIDORAMI

Roladki z bakłażana – z serem gorgonzola i suszonym pomidorem. To ekspresowa przekąska. Gorgonzolę możemy zastąpić innym serem, np. fetą, możemy też bakłażana przełozyć pesto. Wariacji jest mnóstwo :)

SKŁADNIKI:

    • * bakłażan
    • * sól
    • * gorgonzola
    • * suszone pomidory
 
PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż w plastry, solimy i odkładamy na kilkanaście minut. Po tym czasie płuczemy bakłażana (zmywamy z niego gorycz) i osuszamy papierowym ręcznikiem.ROLADKI_Z_BAKŁAŻANA_Z_GORGONZOLĄ_I_SUSZONYMI_POMIDORAMI

Rozgrzewamy patelnię grillową. Grillujemy bakłażana po kilka minut z każdej strony.

Zgrillowanego bakłażana, każdy plaster po kolei, smarujemy gorgonzolą, układamy pomidora suszonego i wszystko zwijamy w roladkę. Roladki są gotowe do jedzenia. Możemy je jeszcze ewentualnie podgrzać w piekarniku – kilka minut w 180 stopniach.

Moje roladki podałam z kawałkami kukurydzy – ugotowanej, a nastepnie chwilę grillowanej. Słodycz kukurydzy świetnie komponowała się ze słonym smakiem sera gorgonzola i zdecydowanym smakiem suszonych pomidorów.

 

Pozdrowienia, Asia

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *