Brak produktów w koszyku
SAŁATKA Z GRANATEM, AWOKADO, POMELO I FETĄ W MIODOWO BALSAMICZNYM SOSIE
Wspaniała, pyszna i lekka. Połączenie mięsistego pomelo z granatem to obłęd. Słona feta i miodowo-balsamiczny sos sprawiają, że zwykła i szybka sałatka staje się naprawdę wykwintna.
Sałatka jest idealna jako samodzielne danie lub może być podana jako dodatek do innych pyszności.
SAŁATKA Z POMELO I GRANATEM W MIODOWO-BALSAMICZNYM SOSIE
2015-03-23 09:24:42
SKŁADNIKI
- różne rodzaje sałat – lollo rosso, masłowa, roszponka
- pół pomelo
- awokado
- granat
- czerwona cebula
- słona, twarda feta
- sok z limonki
- oliwa z oliwek (8 łyżek)
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 1-2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE
- Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na mniejsze kawałki.
- Przygotowujemy dressing mieszając ze sobą oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód.
- Sos dodajemy do sałaty, delikatnie całość mieszamy i dodajemy pozostałe składniki.
- Pomelo obieramy, usuwamy błonki i wydobywamy miąższ, dodajemy do sałaty.
- Granata przepoławiamy na pół. Trzymamy go w dłoni pestkami skierowanymi do miski i uderzając w jego skórkę łyżką wydobywamy ziarna. Jest to świetny sposób na wydobycie pestek granatu.
- Awokado przepoławiamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, obieramy skórkę, kroimy w półksiężyce i skrapiamy sokiem z limonki by nie straciło koloru.
- Awokado dodajemy do sałaty i pomelo.
- Całość posypujemy ziarnami granatu.
- Cebule obieramy, kroimy w cieniutkie piórka, dodajemy do sałaty.
- Na samym końcu, kruszymy w palcach fetę. Posypujemy nią sałatę i resztę składników.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz