SAJGONKI – NEM RAN

SAJGONKI – NEM RANNEM RAN – sajgonka. Ale nie taka jak w barze. Moje sajgonki były pyszne, z dużą ilością mięsa, marchewką pokrojoną od serca – ze wszystkim, co w sajgonkach być powinno. Dodatkowo były podane z najprawdziwszym sosem do sajgonek, bardzo intewnsywnym i aromatycznym. Całość dopełniała sałatką, w której skład wchodziła sałata lodowa, mięta, kolendra i pachnotka. To była esencja smaków, pyszność. A wszystko dzięki Marcinowi ze słodkokawsna.pl, który zorganizował wspaniałe warsztaty kuchni wietnamskiej.

Dziękuje Beti Biel za możliwość uczestniczenia w warsztatach. Marcinowi dziękuję za pasjonujące opowieści o hartowaniu woka, o produktach i potrawach. Jestem przekonana, że to nie wstęp do kolejnych, świetnych spotkań u Marcina :)

 

SKŁADNIKI:

***sajgonki***

     * 200 g mięsa mielonego wieprzowego

     * cebula

     * jajko makaorn sojowy (garść)

     * 2 ząbki czosnku

     * 3 grzybki mun

SAJGONKI – NEM RAN

     * pół marchewki

     * 2 łyżki sosu rybnego

     * sól, pieprz

     * papier ryżowy

     * olej do głębokiego smażenia

***sos NOUC CHAM***

 * sos rybny – ok. 4 łyżek

 * sok z cytryny- ok. łyżki

 * posiekany ząbek czosnku

SAJGONKI – NEM RAN

 * woda – ok. 2 łyżki

 * cukier puder – łyżeczka

 * ocet ryżowy – ok. łyżki

 * imbir, chili – opcjonalnie

***sałatka***

     * sałata lodowa

     * mięta

     * kolendra

     * pachnotka

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników.

1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 200 g mięsa potrzebna jest garść makaronu – zalewamy go warzątkiem i po kilku minutach odcedzamy, kroimy i dodajemy do mięsa.

SAJGONKI Z SOSEM NUOC CHAM I SAŁATĄ

 

2. Grzyby również zalewamy wrzątkiem, a gdy zmiękną siekamy je i dodajemy do mięsa

3. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki – dodajemy do składników.

4. Cebulę i czosnek siekamy – dodajemy do marchewki, mięsa itp.

5. Dodajemy pozostałe składniki – jajko i przyprawy – wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, ewntualnie doprawiamy do smaku.

6. Na blacie rozkładamy zwilżoną, bawełnianą ściereczkę. Przygotowujemy również głęboki talerz wypełniony lekko ciepłą wodą.

7. Każdy arkusz papieru moczymy w talerzu z wodą, kiedy zmięknie przekładamy go na ściereczkę. Arkusz powinniec dac się zwijać, nie może pękać.

SAJGONKI Z SOSEM NUOC CHAM I SAŁATĄ

8. Na dół arkusza nakładamy niewielką ilość farszu – papier zwijamy ciasno, tak jak krokiety z naleśnika: zwijamy doł, następnie jeden bok, później drugi i wszystko zwijamy w rulon. Dobra instrukcja jest na stronie Marcina: http://slodkokwasna.pl/nem-ran-czyli-po-polsku-sajgonka/

9. Sajgonki smażymy na złoty kolor w głębokim, rozgrzanym tłuszczu.

10. Przygotowanie oryginalnego sosu to chwila. Wystarczy rozpuścić cukier puder w wodzie, dodać posiekany czosnek, sos rybny, ocet ryżowy i sok z limonki. Ewentualnie doprawiamy sos do smaku (dodajemy np. więcej soku z limonki, ciut wiecej cukru czy sosu rybnego). Możemy do sosu dodać kawałek startego imbiru czy posiekane chili.

 

SAJGONKI Z SOSEM NUOC CHAM I SAŁATĄ

11. Najprawdziwsza sałata do sajgonek składa się z sałaty lodowej, świeżej kolendry, mięty i pachnotki. Całość jest bardzo, ale to bardzo aromatyczna. W połączeniu z intensywnym sosem i chrupiacymi sajgonkami całość jest zniewalajaca.

 

Jeśli macie ochotę na ruloniki wiosenne z krewetką, mango i nie tylko, zapraszam po przepis TU :)

Smacznego, Asia

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *