Sałatka z pieczonego kalafiora

Sałatka z pieczonego kalafiora jest hitem nie tylko w moim domu. Pieczony kalafior podbija serce moich bliskich oraz dzieci z klasy Karola. A wszystko to za sprawą samego kalafiora i świetnie połączonych smaków.

Sałatka z kalafiora ma swoją Baletową historię. Była kiedyś w naszym Studiu Marta Dymek z Jadłonomii. Nagrywaliśmy dla Glamour wywiad z Martą i robiliśmy zdjęcia sałatki. I to dzięki Marcie odkryłam smak sałatki z pieczonego kalafiora. A jest on wyjątkowy, bo przenika się w tym smaku wszystko co powinno – sałatka chrupie, jest delikatna, orzechowa, świeża, kwaśna, ostra, słodka i słona. Mamy więc w niej smak idealny. 

Sałatkę z kalafiora robię praktycznie co drugi dzień. Karol zabiera ją do szkoły, podaję ją na kolację czy moim znajomym. Zróbcie ją i Wy, oszalejecie :)

Sałatka z pieczonego kalafiora
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 1 kalafior
  2. oliwa z oliwek + sól
  3. 20 pomidorków cherry
  4. 3-4 łyżki kaparów (mały słoik)
  5. 1 czerwona cebula
  6. solidna garść orzechów (nerkowca lub laskowe)
  7. 2 łyżki natki pietruszki
  8. oliwa z oliwek, sok z połowy cytryny, sól i pieprz - do smaku
PRZYGOTOWANIE
  1. Kalafiora myjemy i dzielimy na malutkie różyczki.
  2. Polewamy go oliwą z oliwek i dokładnie tę oliwę wcieramy w każdą różyczkę. Robimy to dłońmi, to przyjemne doznanie :)
  3. Tak przygotowanego kalafiora układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, oprószamy solą i pieczemy 25-30 min w 180 stopniach.
  4. Kalafior powinien być zrumieniony (jeśli w trakcie pieczenia nie będzie się rumienił, możemy włączyć termoobieg).
  5. Pomidorki myjemy i kroimy na pół, wrzucamy do miski.
  6. Kapary odsączamy, dodajemy do pomidorków.
  7. Cebulę kroimy w kostkę - ląduje w misce.
  8. Natkę płuczemy, siekamy, dodajemy do warzyw.
  9. Orzechy prażymy na suchej patelni, siekamy. (jeśli używamy laskowych, po uprażeniu obieramy je z błonek/łupinek).
  10. Upieczonego kalafiora mieszamy z przygotowanymi składnikami.
  11. Dodajemy sól, pieprz, oliwę z oliwek i sok z cytryny - do smaku.
  12. Mieszamy całość.
Adapted from Marta Dymek - Jadłonomia
Adapted from Marta Dymek - Jadłonomia
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *